Home Biznes Rosnące ceny kawy sprawiają, że Twoja lokalna kawiarnia — National — nabiera...

Rosnące ceny kawy sprawiają, że Twoja lokalna kawiarnia — National — nabiera świeżego mielenia

24
0


Han Langenbahn w Ottawie ma codzienny rytuał sprawdzania prognozy pogody w Brazylii.

Mistrz palarni w Happy Goat Coffee Co., sieci kawiarni w stolicy kraju, twierdzi, że to gorączkowy czas dla branży.

Ataki poważnej suszy w Brazylii i Wietnamie należą do kilku czynników napędzających globalną poprawę sytuacji kawa cen w momencie, gdy firma Happy Goat przygotowuje się do ustalenia cen fasoli ze swoimi dostawcami na nadchodzące miesiące.

Langenbahn mówi Global News, że ostatnie skoki cen stawiają Happy Goat w trudnej sytuacji. Albo kawiarnia zaabsorbuje wyższe koszty, aby osiągnąć zysk, podniesie ceny dla swoich klientów, albo przejdzie na tańszą fasolę – jego zdaniem to drugie nie wchodzi w grę.

„Nie obniżamy jakości” – mówi Langenbahn. „To nie jest w naszym sposobie myślenia. Dla nas nie ma żadnych pytań.”

Historia kontynuowana jest pod reklamą

Przyznaje jednak, że zdecydowane stanowisko i presja cenowa pojawiają się w trudnym momencie dla klientów Happy Goat. Inflacja mogła się ochłodzić w ostatnich miesiącach, ale skumulowany wpływ niedawnych skoków cen i wyższych stóp procentowych mających na celu złagodzenie presji, spowodowały ograniczenie wydatków Kanadyjczyków.

„Jak daleko można to rozciągnąć, aby konsument mógł zapłacić? To duży znak zapytania” – mówi.

„Wiemy, że wielu osobom pieniądze nie leżą luźno w kieszeniach i że konsumpcja domowa znacznie wzrosła. Musimy być tego świadomi w kawiarniach.”


Kliknij, aby odtworzyć wideo: „Ciężki czas w Kanadzie” – Trudeau rozmawia ze Stephenem Colbertem o gospodarce”


„Ciężki czas w Kanadzie” – Trudeau rozmawia ze Stephenem Colbertem na temat gospodarki


Dlaczego ceny kawy rosną?

Duża część zakłóceń cen kawy wynika z ekstremalnych warunków pogodowych w Wietnamie i Brazylii, które łącznie odpowiadają za ponad połowę światowej produkcji kawy. Susza w Brazylii jest najgorsza, jaką widział ten kraj od ponad 70 lat. Zajmuje się także walką z pożarami.

Historia kontynuowana jest pod reklamą

Adam Pesce, prezes firmy Reunion Coffee Roasters, która prowadzi swoją flagową kawiarnię w Toronto, wyjaśnia, że ​​kawa to szczególnie wrażliwa uprawa, która do idealnych zbiorów wymaga precyzyjnej ilości deszczu i słońca.

Otrzymuj opinie ekspertów, pytania i odpowiedzi na temat rynków, mieszkalnictwa, inflacji i informacji o finansach osobistych dostarczane do Ciebie w każdą sobotę.

Otrzymuj cotygodniowe wiadomości o pieniądzach

Otrzymuj opinie ekspertów, pytania i odpowiedzi na temat rynków, mieszkalnictwa, inflacji i informacji o finansach osobistych dostarczane do Ciebie w każdą sobotę.

Chociaż oczekuje się, że obecne zbiory w Brazylii będą obfite, palarnie kawy, takie jak Pesce i Langenbahn, kupują ziarna w oparciu o ceny kontraktów terminowych na rynkach światowych – zasadniczo tam, gdzie handlowcy oczekują, że ceny upłyną za kilka miesięcy.

W związku z oczekiwaniami ograniczonej podaży w przyszłym sezonie wynikającymi z bieżących warunków pogodowych, ceny kontraktów terminowych na kawę wzrosły o około 75 procent w porównaniu z ubiegłym rokiem, mówi Pesce.

„Cena towaru, która naprawdę wpływa na cenę kawy, niezależnie od tego, gdzie ją kupujesz, właśnie gwałtownie wzrosła” – mówi.


Kliknij, aby odtworzyć wideo: „Oto dlaczego ceny kawy gwałtownie wzrosną”


Oto dlaczego ceny kawy mają gwałtownie wzrosnąć


Pesce spodziewa się, że w nadchodzących tygodniach ceny mogą wzrosnąć jeszcze bardziej, zauważa jednak, że warunki mogą zmienić się w mgnieniu oka, zapewniając zdrowsze zbiory niż obecnie prognozuje.

Historia kontynuowana jest pod reklamą

W obliczu zmiany klimatu planowanie, gdzie mogą kształtować się ceny kawy przy szybko zmieniających się i trudniejszych warunkach pogodowych, stało się procesem trudniejszym niż kiedykolwiek wcześniej, mówi Pesce.

„To powoduje wiele konsternacji w branży. Jak planujesz zachować się w przyszłości w obliczu tak niepewnego otoczenia cenowego?”

Jak zmiany klimatyczne wpływają na Twoją filiżankę kawy

Według danych Statistics Canada średnia cena detaliczna kawy palonej lub mielonej nie wzrosła znacząco w ciągu ostatniego roku – o około 1,6 procent.

Jednak w ciągu czterech lat wzrost jest znacznie bardziej gwałtowny: 23,2 procent między lipcem 2020 r. a lipcem 2024 r.

„W ciągu ostatnich kilku lat zaobserwowaliśmy wzrost cen kawy” – mówi Michael von Massow, ekonomista żywności na Uniwersytecie w Guelph. „Ta wiadomość sugeruje, że będą one nadal rosły i odczujemy to w naszej porannej filiżance”.

Historia kontynuowana jest pod reklamą

Mówi jednak, że stopień, w jakim globalna dynamika cen kawy wpływa na konsumenta końcowego, będzie prawdopodobnie różny w zależności od tego, gdzie nalewasz swoją filiżankę joe.

Jeśli chodzi o fusy lub ziarna kawy kupowane w sklepie spożywczym, von Massow twierdzi, że spodziewa się „znacznego wzrostu” ceny końcowej, ponieważ chociaż w grę wchodzi element opakowania i transportu, kupowany produkt jest bardzo bezpośrednio powiązany do ceny surowca na rynkach światowych.

Jednak w kawiarniach cena napoju ma również wpływ na zarobki, koszt filiżanek i inne produkty, takie jak śmietanki i słodziki. Te koszty składowe mogą, z braku lepszego określenia, złagodzić wpływ rosnących cen ziaren kawy na całkowity koszt ponoszony w kawiarni.


Kliknij, aby odtworzyć wideo: „Szczyt ONZ: Trudeau stwierdza, że ​​„bogate kraje, takie jak Kanada, mają obowiązek walczyć ze zmianami klimatycznymi”


Szczyt ONZ: Trudeau mówi, że „bogate kraje, takie jak Kanada, mają obowiązek walczyć ze zmianami klimatycznymi”


Chociaż ceny kawy rosną, spadek produkcji nie jest dobrą wiadomością dla rolników. Niestabilność uprawy kawy całkowicie wypycha niektórych rolników z działalności, zauważa von Massow, ponieważ wielu z nich utrzymuje się z upraw na własne potrzeby i nie toleruje nieregularnych plonów.

Historia kontynuowana jest pod reklamą

Wpływ na podaż fasoli premium może również obniżyć jakość, sugeruje von Massow, jeśli sprzedawcy detaliczni będą włączać do swoich produktów tańszą fasolę, aby zaoszczędzić na marżach.

Dla takich jak Happy Goat, którzy nie chcą obniżać ceny, ceny kawy będą musiały zrekompensować zaangażowanie w jakość.

Chociaż Langenbahn przyznaje, że konsumenci mogą nie być tak skłonni płacić duże kwoty w trudnych czasach ekonomicznych, pociesza się, wiedząc, że inne palarnie kawy są w tej samej sytuacji.


„Gdybyśmy musieli nieco podnieść ceny, nie bylibyśmy jedyni” – mówi.

Pesce twierdzi, że najbardziej uderzające skutki zmian klimatycznych, takie jak niszczycielskie i częstsze katastrofy pogodowe oraz zmiany w modelach rolnictwa, które dotykają rolników uprawiających ziarna kawy, nie są jeszcze odczuwalne w wielu częściach Kanady.

Mówi jednak, że jeśli obecne tendencje się utrzymają, kanadyjscy pijący kawę będą każdego ranka otrzymywać przypomnienie o tych skutkach.

„Jeśli te ceny się utrzymają, palarnie kawy, kawiarnie i restauracje nie będą w stanie utrzymać cen na obecnym poziomie” – mówi.

„Dla wielu ludzi jest to sposób, w jaki narracja o zmianach klimatycznych naprawdę trafi w sedno. I trafia to do naszych kieszeni.”

Historia kontynuowana jest pod reklamą

Pomimo presji Langenbahn twierdzi, że perspektywy dla Happy Goat są dla niego satysfakcjonujące – nie tylko dlatego, że niedawno zauważył w prognozach dla Brazylii deszcz.

Choć zmiany klimatyczne mogą zwiększać poziom „spekulacji” na rynkach kawy, twierdzi, że sieci kawiarni i ich dostawcy od setek lat musieli w ten sposób manipulować cenami.

Langenbahn spodziewa się, że w nadchodzących latach presja cenowa osłabnie, ponieważ aby rynek światowy mógł nadal rosnąć, fasola zawsze będzie musiała ustalić cenę „zbywalną”.

„Wystarczy znaleźć odpowiedni moment, aby zawrzeć dobry interes. To nic nowego” – mówi.

— z plikami Anne Gavioli z Global News i Rosy Saby z Canadian Press


Kliknij, aby odtworzyć wideo: „Rzut oka na firmę Birch Bark Coffee Company, pierwszą w Kanadzie firmę produkującą kawę należącą do rdzennych mieszkańców”


Rzut oka na Birch Bark Coffee Company, pierwszą kanadyjską firmę produkującą kawę należącą do rdzennych mieszkańców






Source link