Home Najnowsze wiadomości Eksperci twierdzą, że spożycie alkoholu wiąże się z sześcioma rodzajami raka: „Jest...

Eksperci twierdzą, że spożycie alkoholu wiąże się z sześcioma rodzajami raka: „Jest toksyczny”

20
0


Dołącz do Fox News, aby uzyskać dostęp do tych treści

Plus specjalny dostęp do wybranych artykułów i innych treści premium na Twoim koncie – bezpłatnie.

Wpisując swój adres e-mail i naciskając przycisk Kontynuuj, wyrażasz zgodę na warunki Fox News Warunki użytkowania I Polityka prywatnościw tym nasze Zawiadomienie o zachętach finansowych.

Proszę podać prawidłowy adres e-mail.

Od dawna wiadomo, że żadna ilość alkoholu nie jest dobra dla organizmu – a teraz nowe badania zwracają uwagę na potencjalne szkody, jakie może on wyrządzić.

Ponad 5% wszystkich przypadków raka jest spowodowanych przez picie alkoholuzgodnie z raportem Cancer Progress Report 2024 przygotowanym przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem (AACR).

Wśród modyfikowalnych czynników ryzyka nowotworów alkohol zajmuje trzecie miejsce, po otyłości (7,6% przypadków) i paleniu papierosów (19,3%).

ABY ZMNIEJSZYĆ RYZYKO RAKA, POMIŃ ALKOHOL, SUGERUJE RAPORT

„Nadmierne spożycie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia sześciu różnych chorób rodzaje nowotworóww tym niektóre rodzaje raka głowy i szyi, rak płaskonabłonkowy przełyku oraz rak piersi, jelita grubego, wątroby i żołądka” – powiedział dr Rajarshi Sengupta, główny autor raportu AACR Cancer Progress Report 2024, w oświadczeniu przesłanym do Fox News Digital.

Według raportu Cancer Progress Report 2024 przygotowanego przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem, ponad 5% wszystkich przypadków raka jest spowodowanych spożyciem alkoholu. (iStock)

“Dalej, badania pokazują że spożycie alkoholu we wczesnym wieku może zwiększyć ryzyko raka w późniejszym życiu.”

Z tych ustaleń wynika, że ​​ograniczenie lub wyeliminowanie alkoholu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory związane z alkoholem o 8%, a ryzyko wszystkich nowotworów o 4%.

Ekspert ds. uzależnień ostrzega przed ryzykiem

Według nich nastąpił „kolejka górska” informacji na temat szkodliwości alkoholu psychiatra uzależnień Doktor Adam Scioli z ośrodków leczenia Caron w Pensylwanii.

„Od lat pojawiały się nawet doniesienia, że ​​może to być korzystne dla zdrowia, ale teraz wiemy, że spożycie alkoholu jest jednym z modyfikowalnych czynników ryzyka raka” – powiedział Fox News Digital Scioli, który nie jest powiązany z AACR.

„CZY NARAŻENIE NA SMARTFONA POWODUJE RAKA MÓZGU?”: ZAPYTAJ LEKARZA

Według Scioli każdego roku u około 75 000 Amerykanów diagnozuje się nowotwór powiązany w jakiś sposób ze spożywaniem alkoholu.

Im więcej ktoś pije – zarówno pod względem objętości, jak i częstotliwości – tym większe ryzyko – ostrzegł.

Lekarz trzymający prześwietlenie płuc i kobieta paląca

Wśród modyfikowalnych czynników ryzyka nowotworów alkohol zajmuje trzecie miejsce, po otyłości (7,6% przypadków) i paleniu papierosów (19,3%). (iStock)

„Alkohol jest toksyną” – powiedział Scioli.

„Od dawna wiemy, że wpływa na dowolną liczbę narządów, zaczynając od mózgu i kończąc na mózgu. układ jelita grubego.”

Czy istnieje „bezpieczna” kwota?

W przypadku kobiet umiarkowane spożycie alkoholu definiuje się jako jeden lub mniej drinków dziennie.

Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) w przypadku mężczyzn są to dwa lub mniej drinków dziennie.

„Od dawna wiemy, że alkohol wpływa na dowolną liczbę narządów, zaczynając od mózgu i docierając do układu jelita grubego”.

„Picie alkoholu z umiarem może zwiększyć ogólne ryzyko śmierci i chorób przewlekłych” – podała agencja na swojej stronie internetowej.

„Nawet niski poziom używanie alkoholu (mniej niż jeden drink dziennie) może zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.”

KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS

Scioli zgodził się, podkreślając, że „zdecydowanie możemy powiedzieć, że nie ma nic dodanego korzyść zdrowotna do spożycia alkoholu.”

„Granica między bezpieczeństwem a niebezpieczeństwem jest dyskusyjna i jest inna dla każdej osoby”.

Choć czynniki ryzyka, takie jak palenie tytoniu, są powszechnie znane, według Sengupty świadomość społeczna na temat związku między alkoholem a rakiem jest nadal niska.

napoje alkoholowe

Według CDC umiarkowane spożycie alkoholu definiuje się jako jeden lub mniej drinków dziennie w przypadku kobiet i dwa lub mniej drinków dziennie w przypadku mężczyzn. (iStock)

Jak wynika z danych AACR, większość Amerykanów (51%) nie jest świadoma, że ​​alkohol zwiększa ryzyko raka.

„Zbyt długo kwestia ta pozostawała niezauważona, szczególnie biorąc pod uwagę liczbę Amerykanów spełniających kryteria zaburzeń związanych z używaniem alkoholu, która w 2023 r. wynosi około 29 milionów Amerykanów” – stwierdził Scioli.

Co należy zmienić?

Według Scioli dobra wiadomość jest taka, że ​​w przypadku modyfikowalnych czynników ryzyka, takich jak alkohol, zmniejszenie spożycia zmniejsza ryzyko.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER ZDROWIA

Jak stwierdzono w raporcie, ci, którzy odnoszą sukcesy zmniejszenie ich picia Zauważył, że wstrzymanie się od stosowania leku poniżej tych umiarkowanych poziomów ryzyka spowoduje zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory ogółem.

pacjent chory na raka wygląda przez okno

Ekspert twierdzi, że co roku u około 75 000 Amerykanów diagnozuje się nowotwór powiązany w jakiś sposób ze spożywaniem alkoholu. (iStock)

„Musimy znacznie lepiej uświadamiać społeczeństwo o zagrożeniach związanych z piciem, szczególnie umiarkowanym i intensywnym” – stwierdził Scioli.

„Musimy także uświadomić społeczeństwu, że istnieją mechanizmy, dzięki którym mogą uzyskać pomoc, jeśli nie są w stanie samodzielnie ograniczyć picia lub rzucić palenia”.

Więcej artykułów na temat zdrowia znajdziesz na stronie www.foxnews.com/health

Aby pomóc w podniesieniu świadomości, Sengupta z AACR wezwała do zorganizowania publicznych kampanii informacyjnych, „takich jak etykiety ostrzegawcze dotyczące nowotworu wyświetlane na napoje alkoholowe.”

Oprócz tego, powiedziała Fox News Digital, „należy rozważyć skuteczne strategie kliniczne ograniczające lub eliminujące spożycie alkoholu, aby zmniejszyć ryzyko nowotworów związanych z alkoholem”.



Source link