Słynny Big Mac jest jednym z najbardziej kultowych przedmiotów na Menu McDonald’s – i jest jedną z ulubionych potraw odkąd po raz pierwszy została podana w restauracji w Pensylwanii w 1967 roku.
Jeśli jesteś McDonald’s Jeśli jesteś stałym bywalcem Big Maca, to zapewne wiesz, że jego kluczowym składnikiem jest specjalny sos, który jest tak pożądany, że jego fani od dawna próbują odtworzyć go w domu.
Teraz jednak były szef kuchni McDonald’s ujawnił „sekret” sosu Big Mac.
Zabieranie do TikTok aby podzielić się swoją wiedzą, Mike Haracz (@chefmikeharacz) na początku obalił pogłoski, że zawiera ketchup.
„Jeśli ktoś z was dodał ketchup do sosu Big Mac, to nie jest to sos Big Mac, tylko jakiś inny pyszny sos, który zrobiliście sami” – argumentował.
„Jestem pewien, że jest świetne, ale nie jest autentyczne”.
Dzieląc się przepisem, zauważył, że na liście składników znajduje się jedna szklanka (około 240 g) majonezu, a konkretnie majonezu Hellman’s, „nie dlatego, że jest lepszy od jakiegokolwiek innego majonezu, ale dlatego, że to właśnie ten przepis jest wykorzystywany do oszukiwania sosu Big Mac z McDonald’s”.
Następnie dodajemy ćwierć szklanki słodkiej marynowanej ogórki, z której, jak twierdzi Mike, fani mogą skorzystać dowolnej marki, a na koniec dwie łyżki musztardy Düsseldorf.
„Jeśli nie możesz znaleźć Düsseldorfu, możesz użyć musztardy Dijon, (ale) przepis nie będzie tak dokładny” – dodaje Mike.
Następnie dodaj jedną łyżeczkę białego octu winnego, jedną i ćwierć łyżeczki zwykłej papryki i jedną łyżeczkę sproszkowanej cebuli.
„Jeśli jest napisane „proszek cebulowy” i wygląda na granulowany, używasz niewłaściwej rzeczy. Musi to być proszek cebulowy” — zauważa Mike.
Będziesz także potrzebować jednej łyżeczki czosnku w proszku (również nie granulowanego), jednej ósmej łyżeczki białego pieprzu, jednej ósmej łyżeczki cukru i szczypty kurkumy.
Ostatni składnik? To białko roślinne, do którego, jak zauważa Mike, zwykli ludzie „nie mają dostępu”. Zamiast tego radzi użyć szczypty autolizowanego ekstraktu drożdżowego lub glutaminianu sodu, aby uzyskać „ten dodatkowy smak umami”.
Rozumiesz wszystko? Po wymieszaniu włóż do lodówki na 30 minut i zrób „jedną dużą mieszankę” tuż przed podaniem.
Jednak jak twierdzi Thomas O’Neill, szef menu w McDonald’s UK & Ireland wcześniej powiedział Metro.co.ukprzepis na Big Maca w Wielkiej Brytanii różni się nieznacznie.
W związku z tym Thomas podzielił się z nami mało znanym faktem Metro.co.uk a to wszystko dzięki ukochanemu sosowi.
Powiedział: „W naszych przepisach występują pewne niuanse, które różnią się od przepisów stosowanych gdzie indziej. Na przykład w Wielkiej Brytanii używamy innej ilości sosu Big Mac, niż zawsze robiliśmy”.
‘Podstawową ideą jest to, że każdy Big Mac powinien smakować tak samo, gdziekolwiek się udasz. Ale są niuanse rynkowe, gdziekolwiek się udasz na świecie, i może to wynikać z tego, że mamy inną piekarnię w jednym kraju niż w drugim.
„Ostatecznie, jeśli chodzi o smak, jest to praktycznie to samo”.
Portal Metro.co.uk zwrócił się do McDonald’s z prośbą o komentarz.
Masz jakąś historię do opowiedzenia?
Skontaktuj się z nami, wysyłając e-mail MetroLifestyleTeam@Metro.co.uk.
Zapisz się na nasz przewodnik po wydarzeniach w Londynie, przeczytaj sprawdzone recenzje, poznaj świetne oferty i konkursy. Najlepsze informacje o Londynie w Twojej skrzynce odbiorczej
Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Polityka prywatności I Warunki korzystania z usługi stosować.