Jako naród wyspiarski mamy dostęp do niesamowitych owoców morza tutaj w Wielkiej Brytanii. I na szczęście nie wszyscy musimy dopracowywać nasze umiejętności wędkarskie, aby się nimi cieszyć.
Możemy udać się do stoiska z rybami na Morrisons Market Street, aby znaleźć ryby świeżo przygotowane w sklepie przez tamtejszych rybaków.
W tym roku Morrisons świętuje 125 lat serwowania wysokiej jakości świeżej żywności, wspierając ekspertów, którzy to wszystko umożliwiają. To, co zaczęło się jako stragan na Bradford Market w 1899 r., nadal jest poświęcone serwowaniu najświeższych produktów i oferowaniu fachowej obsługi dzięki uprzejmości rzeźników, rybaków i piekarzy w sklepie.
Przy ladzie rybnej możesz wybierać spośród szerokiego wyboru, który obejmuje łososia, makrelę lub doradę, a także polędwicę z dorsza i sardynki. Możesz wybrać całą rybę, mniejsze porcje, głowy lub filety.
Jeśli zaś chodzi o skorupiaki, spróbuj świeżych małży, albo po prostu zrób to sam i kup mieszankę do rybnego pasztetu z Morrisons Market Street.
Eksperci Market Street polecają że zawsze wybierasz rybę, która pachnie morzem i jest jędrna w dotyku. Powinna mieć jasny połysk i być przezroczysta bez żadnych skaz, po tym poznasz, że jest świeża.
Przy ladzie możesz poprosić sprzedawcę ryb na Market Street o przygotowanie takiej ilości ryby, jakiej potrzebujesz, a on oskóruje, odkostni i wyfiletuje rybę, wykonując za Ciebie całą żmudną pracę.
Dadzą ci też lód, aby twoja ryba była świeża na dłużej, a jeśli owiniesz ją pergaminem lub papierem woskowanym przed włożeniem do lodówki, będzie się trzymać do dwóch dni. Wszystkie torby na ryby nadają się również do mikrofalówki i piekarnika, co jeszcze bardziej ułatwia przygotowywanie ich w domu.
Jeśli potrzebujesz dodatkowych wskazówek, eksperci z Morrisons Market Street chętnie udzielą Ci kilku pomysłów i wskazówek.
Oto kilka ich ulubionych, łatwych do przygotowania dań – we współpracy z BBC Dobre Jedzenie – dzięki czemu możesz cieszyć się najświeższym połowem w domu…
Jednogarnkowa paprykowa zupa rybna z ziemniakami
Jeśli chcesz rybę pełną smaku i pozostawiającą niewiele do zmywania, wypróbuj ten pyszny jednogarnkowy gulasz rybny z papryką i ziemniakami. Będziesz potrzebować 200 g surowych obranych krewetek królewskich, 400 g oczyszczonych małży i 500 g filetów z białej ryby bez skóry Morrisons Market Street pokrojonych na duże kawałki – dorsz, morszczuk lub dorsz sprawdzą się świetnie.
Na początek przygotuj 800 g mączystych ziemniaków, pokrój je w kostkę o boku 2 cm, drobno posiekaj cebulę i upewnij się, że masz puszkę krojonych pomidorów (400 g), jedną kostkę bulionu rybnego, dwa ząbki czosnku (drobno posiekane), a także skórkę i sok z jednej cytryny, wędzoną paprykę, pieprz cayenne i garść liści pietruszki na koniec.
Najpierw smaż cebulę i ziemniaki w dwóch łyżkach oliwy z oliwek przez pięć minut, następnie dodaj odrobinę oliwy z oliwek, czosnek i przyprawy. Smaż przez kolejne pięć minut, dodaj odrobinę soku z cytryny, pokrojone pomidory i pół puszki wody, rozdrabniając kostkę rosołową i sól, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Teraz czas na owoce morza. Dodaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne osiem minut. W międzyczasie wymieszaj pietruszkę i skórkę z cytryny. Kiedy małże się otworzą, przerwij gotowanie i skrop wszystko odrobiną oliwy z oliwek i mieszanki pietruszki.
Teraz możesz podać z chrupiącym chlebem, najlepiej świeżym z piekarni Market Street. Kolba Coburga lub bagietka z czarnym pieprzem i solą morską będą pasować idealnie.
Okoń morski w jednej patelni ze szparagami i młodymi ziemniakami
Do tego syczącego dania potrzebujesz tylko kilku prostych składników i brytfanny. Poproś rybaka o cztery kawałki filetu z Morrisons Market Street Whole Sea Bass, a następnie upewnij się, że masz 600 g młodych ziemniaków (przekrojonych na pół), oliwę z oliwek, dwa szparagi (przycięte i przekrojone na pół), 420 g pomidorków koktajlowych, 100 ml białego wina i małą garść liści bazylii.
Rozgrzej piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem/gaz 7 i piecz ziemniaki w oliwie z oliwek przez 20 minut, aż zaczną brązowieć, a następnie wrzuć szparagi. Piecz przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i skrop białym winem, a następnie połóż na wierzchu filety z okonia morskiego Morrisons, skórą do góry.
Skropić odrobiną oliwy z oliwek na wierzchu i doprawić szczyptą soli morskiej. Po prostu piec przez kolejne 10-15 minut, następnie wyjąć patelnię i udekorować listkami bazylii.
A co jest wspaniałe w tym prostym przepisie, to to, że równie dobrze sprawdzi się kilka innych całych filetów rybnych – wystarczy zapytać sprzedawcę ryb, co ma do zaproponowania!
Miski z łososiem teriyaki
To lekkie i orzeźwiające danie w stylu azjatyckim dla dwóch osób z parą filetów z łososia bez skóry Morrisons Market Street pokrojonych w kawałki i pokrojonym awokado na kleistym ryżu. Spraw, aby było jeszcze łatwiej, zamów 250-gramową saszetkę kleistego ryżu do mikrofalówki.
Potrzebne będą również dwie łyżki słodkiego sosu chili, odrobina oleju sezamowego, jasny sos sojowy, 10 g obranego i startego imbiru, 150 g edamame oraz solone płatki nori do podania.
Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 190°C (170°C z termoobiegiem) lub do temperatury gazowej 5 i przygotuj marynatę, mieszając w małej misce słodki sos chili, olej sezamowy, sos sojowy i imbir z łyżką wody.
Umieść kawałki łososia Morrisons Market Street w naczyniu do pieczenia o wysokich brzegach wyłożonym pergaminem, a następnie zalej łososia marynatą. Piecz przez 10 minut, aż lekko się zrumieni.
Tuż przed podaniem ugotuj kleisty ryż i podziel go na dwie miski, a następnie nałóż na każdą z nich awokado, edamame i ugotowanego łososia. Dodaj resztki marynaty i chrupiące arkusze nori, które idealnie nadają się do nabierania składników.
Więcej letnich inspiracji i pysznych przepisów znajdziesz na stronie GoodFood.com/morrisons-market-street
125 lat Morrisons
Jeden z najpopularniejszych supermarketów w kraju obchodzi w tym roku wielkie urodziny – Morrisons świętuje 125 lat serwowania wysokiej jakości świeżej żywności.
Aby uczcić tę okazję, świętujemy doświadczenie z Market Street, gdzie rzeźnicy, rybnicy i piekarze służą swoimi umiejętnościami i radami na temat tego, jak najlepiej wykorzystać świeże produkty, oferując usługi takie jak filetowanie ryb, krojenie steków dokładnie tak, jak lubisz, czy krojenie świeżo przygotowanego steka Coburg.
Dzięki większej liczbie świeżych ryb dostarczanych z brzegu do sklepu, większej liczbie brytyjskiego mięsa przygotowywanego ręcznie przez rzeźników i większej liczbie pieczywa wypiekanego od podstaw, jest jeszcze więcej powodów, aby robić zakupy w Morrisons.
Dowiedz się więcej i zrób zakupy już teraz na Morrisons.com
Zapisz się na nasz przewodnik po wydarzeniach w Londynie, przeczytaj sprawdzone recenzje, poznaj świetne oferty i konkursy. Najlepsze informacje o Londynie w Twojej skrzynce odbiorczej
Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Polityka prywatności I Warunki korzystania z usługi stosować.