Home Styl życia Jestem szefem kuchni LGBTQ+ — dlatego gościnność potrzebuje zmian

Jestem szefem kuchni LGBTQ+ — dlatego gościnność potrzebuje zmian

30
0


W tym Miesiącu Dumy musimy porozmawiać o branży hotelarsko-gastronomicznej (Zdjęcie: Deliveroo/The Open Kitchen)

Choć gotowanie to szef kuchni Lew Pasją Niehorstera jest to, że praca w kuchni nie zawsze była przyjemnym doświadczeniem.

jako Osoba LGBTQ+poruszanie się po sektorze hotelarsko-gastronomicznym wiąże się z dodatkowymi komplikacjami. Nie powinno tak być, ale w 2024 roku pozostanie to rzeczywistością zarówno dla wielu szefów kuchni, jak i kelnerów.

„Miałem trudności z pracą jako szef kuchni w restauracjach Osoba LGBTQ+. Problemy w kuchniach restauracyjnych nie dotyczą tylko bycia LGBTQ+to ogólny brak różnorodności” – mówi Metro.co.uk 33-letni Leo, który jest osobą biseksualną i niebinarną.

„Zeszłego lata pracowałem w dwóch restauracjach i poza jednym szefem kuchni wszyscy byli heteroseksualnymi, białymi mężczyznami. Bycie radykalnie odmiennym społecznie i kulturowo od wszystkich innych osób w kuchni powodowało dużą izolację. Nie czułam się rozumiana ani wspierana”.

Dla Leo bycie LGBTQ+ to nie tylko kwestia płci i seksualności: to także sposób, w jaki „poruszają się po świecie”.

Leo chce uwolnić się od staromodnej branży restauracyjnej (Zdjęcie: w zestawie)

„Uświadomienie sobie, że moja płeć i seksualność nie pasują do „norm” społecznych lub do tego, czego się ode mnie oczekuje, sprawiło, że zaczęłam kwestionować wszystko inne w społeczeństwie” – dodaje Leo, który mieszka w Swansea.

Leo wierzy, że w całej branży hotelarsko-gastronomicznej potrzebne są szeroko zakrojone zmiany i że w ogóle potrzebuje ona „queerowania”.

„Cała branża wymaga queerowania, zwłaszcza kuchnie staromodne, tradycyjne i kuchnie typu fine dining” – wyszczególnia Leo.

„Potrzebujemy reprezentacji, zwłaszcza przywództwa, ze strony osób LGBTQ+, ale nie tylko tych, które chcą się dopasować i przestrzegać zasad społecznych. Potrzebujemy szefów kuchni, którzy chcą wyzwolenia, a nie asymilacji, od staromodnej branży restauracyjnej.

Lew nie jest sam. Alex Somerville-Large (26 lat) mieszka w Cambridge, szkoli się na kucharza i uważa, że ​​kultura „kuchennych przekomarzań” jest nadal powszechna w całej branży – ze szkodą dla osób LGBTQ+.

„Moje doświadczenia w branży hotelarsko-gastronomicznej są jak dotąd stosunkowo pozytywne, szczególnie tam, gdzie obecnie pracuję – jest to pozytywne i wspierające środowisko” – mówi Metro.co.uk Alex, który jest gejem.

„Niestety jednak nadal istnieje kultura „przekomarzania się” w kuchni, która często opiera się w dużej mierze na homofobicznych i seksistowskich żartach, co może stworzyć niekomfortową atmosferę.

„Niedostateczna reprezentacja to kolejna kluczowa kwestia. W ciągu ostatniego roku nie spotkałam ani jednej innej osoby LGBTQ+ pracującej w tej branży, co oczywiście czasami może powodować poczucie izolacji”.

Alex Somerville-Large szkoli się na szefa kuchni (zdjęcie: w zestawie)

Mamy jednak nadzieję, że w tym Miesiącu Dumy na horyzoncie widać zmiany.

Nowe badanie przeprowadzone przez Deliveroo, które uruchamia The Open Kitchen – łączące aspirujących szefów kuchni LGBTQ+ z czołowymi talentami w całej społeczności – zagłębiło się w rzeczywistość osób queer i trans w całej branży i wykazało, że 81% przyznaje, że pracuje w poprzedniej lub obecnej pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej , są jedyną osobą otwarcie LGBTQ+.

Podobnie tylko 56% uważa, że ​​może być sobą, pracując w branży, podczas gdy 61% stwierdziło, że nie czułoby się pewnie, wchodząc do pracy, w której ich społeczność była niedostatecznie reprezentowana.

Co najważniejsze, 65% pracowników branży hotelarsko-gastronomicznej LGBTQ+ uważa, że ​​nadal jest wiele do zrobienia, aby uczynić tę branżę miejscem bardziej włączającym, a ponad trzy czwarte uważa, że ​​fundamentalne znaczenie ma posiadanie w miejscu pracy wzorców do naśladowania, które również pochodzą ze społeczności.

Opracowana w ramach współpracy pomiędzy Deliveroo i Queers in Food and Beverage, siecią łączącą osoby LGBTQ+ pracujące w branży hotelarsko-gastronomicznej, The Open Kitchen będzie miejscem, w którym mentorzy z partnerów Deliveroo będących właścicielami LGBTQ+ przekażą cenne lekcje początkującym talentom kulinarnym LGBTQ+.

Rachel Rumbol założyła Queers in Food & Beverage trzy lata temu po tym, jak doświadczyła braku reprezentacji ze strony społeczności queer w branży.

„Zaczynałam jako komisarz, szef kuchni najniższego szczebla, pracując we wszystkich męskich kuchniach, w których nie było nikogo wyraźnie queerowego. Było to trudne, wolałam zachować prywatność i nie ujawniać zbyt wiele o sobie w ogóle, ale w szczególności o swojej seksualności” – opowiada 34-letnia Rachel mieszkająca w Londynie.

Tim założył firmę The Athenian (Zdjęcie: Deliveroo/The Open Kitchen)

„To było trudne środowisko i bardzo „damskie” i po prostu czułem, że muszę spuścić głowę, co było naprawdę trudne i często myślałem o tym, czy powinienem po prostu odejść i zająć się czymś innym.

„W miarę zdobywania doświadczenia szukałam coraz więcej kuchni prowadzonych przez kobiety i odkryłam, że w tych przestrzeniach mogę być bardziej sobą i poznałam tam więcej osób LGBTQ+. Obecnie prowadzę własną firmę cateringową i jestem bardzo szczęśliwa, że ​​mogę zapewnić innym pozytywną kulturę pracy.

Równie zaangażowany w tę inicjatywę jest Tim Vasilakis, założyciel The Athenian i zgłosił się na ochotnika jako mentor w Deliveroo Open Kitchen.

„Bycie częścią takich ruchów pozwala nam pokazać, że sukces i autentyczność nie wykluczają się wzajemnie” – podsumowuje 40-letni Tim, gej mieszkający w Londynie.

„Dla grup mniejszościowych posiadanie widocznych, pozytywnych wzorców do naśladowania jest kluczowe – pokazuje, że marzenia są możliwe do osiągnięcia i że nasze miejsce w tej branży jest zarówno ważne, jak i konieczne. Chodzi o przełamanie barier i stworzenie krajobrazu, w którym osoby LGBTQ+ czują się widziane, słyszane i bezpieczne.

„Nie możemy popadać w samozadowolenie; musimy nadal posuwać się do przodu, upewniając się, że poczynione przez nas postępy nie tylko zostaną zachowane, ale także rozszerzone na przyszłe pokolenia. Walka o równość trwa i wymaga naszego niezachwianego zaangażowania.

W tym Miesiącu Dumy firma Deliveroo stworzyła Fundusz Otwartej Kuchniprogram sponsorski zapewniający początkującym talentom profesjonalne szkolenie kulinarne. Ostatecznie ma na celu rozwiązanie problemu niedostatecznej reprezentacji w kuchniach komercyjnych w całej Wielkiej Brytanii, ponieważ zaledwie 4% szefów kuchni identyfikuje się jako LGBTQIA+.

Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie firma Deliveroo powiększyła dziś fundusz, zwiększając kwotę darowizny, aby otworzyć jedno dodatkowe miejsce. Fundusz Open Kitchen Fund będzie sponsorem łącznie sześciu wschodzących szefów kuchni ze społeczności LGBTQIA+ z całego kraju. Aby aplikować wypełnij formularz TUTAJ.

Czy masz historię, którą możesz się podzielić?

Skontaktuj się mailowo MetroLifestyleTeam@Metro.co.uk.

WIĘCEJ : „Łatwiej było powiedzieć ludziom, że mam raka, niż że jestem gejem”

WIĘCEJ : Gwiazda Hollywood twierdzi, że stracił rolę Supermana po tym, jak uznano go za geja

WIĘCEJ : Na mojej liście życzeń znajdowała się jedna pozycja związana z diagnozą raka prostaty





Source link