Home Styl życia Kebaby uznano za „najbardziej lubiane” danie – co szósty spożywa je codziennie

Kebaby uznano za „najbardziej lubiane” danie – co szósty spożywa je codziennie

35
0


Stwierdzono, że kebaby są „najbardziej lubianym” jedzeniem w 24 krajach Europy. (Zdjęcie Getty Images)

Euro zaraz się rozpoczną, ale nie tylko one wywołują rywalizację lato.

Amazonka właśnie ujawnił zwycięzców własnego turnieju, w którym wzięło udział 24 graczy krajowych dania spożywcze z krajów europejskich przeciwko sobie, aby znaleźć najlepszego.

Ogłoszono wyniki, na które głosowało aż 75 000 pracowników Amazona, i to zła wiadomość dla Anglia.

Pokorni Fasolki na toście niestety straciła pierwsze miejsce w kategorii „najbardziej lubiane” danie, a zamiast tego triumfowała Turcja, z kebabami na pierwszym miejscu.

Ponad połowa (54%) głosujących na kebab przyznała, że ​​przynajmniej raz w tygodniu delektuje się tym daniem, a co szósta osoba przyznała, że ​​zjada kebab codziennie.

Spośród tych 54%, 32% stanowili mężczyźni, a 22% kobiety, przy czym największymi miłośnikami kebabu są osoby w wieku od 25 do 34 lat (32%), a następnie osoby w wieku od 35 do 44 lat (30%).

Na drugim miejscu znalazła się fasolka na grzance. (Zdjęcie: Getty Images/iStockphoto)

Na drugim miejscu znalazła się angielska fasola na grzance, na trzecim Carbonara z Włoch, która została wybrana jako „najbardziej satysfakcjonująca” potrawa, a hiszpańska paella na czwartym miejscu.

Pierwszą piątkę uzupełniła Samale cu mămăligă, rumuńskie danie składające się z gołąbków z polentą.

Francja, która jest jednym z faworytów do wygrania Euro 2024, wypadła w rankingach kulinarnych ze swoim słynnym gulaszem fasolowym cassoulet, zdobywając zaledwie 1% ogólnej liczby głosów.

Tymczasem czeska Svíčková (zupa z polędwicy), holenderska Nieuwe (surowy śledź), chorwacka Crni rižot (czarne risotto) i słowacka Kapustnica (zupa z kiszonej kapusty i kiełbasy) spadły z zerowym wynikiem.

Ankieta została przeprowadzona w ramach serii Chatterbox firmy Amazon i została rozpoczęta w celu uzupełnienia filmów wideo firmy o Pucharze Euro Food Cup.

Aby zapewnić prawdziwe celebrowanie różnorodności, w ankiecie wzięło udział ponad 108 narodowości.


Pełne wyniki Amazon Euro Food Cup:

  1. Kebab, Turcja
  2. Fasola na grzance, Anglia
  3. Spaghetti alla Carbonara Romana, Włochy
  4. Paella, Hiszpania
  5. Samale z polentą, Rumunia
  6. Pierogi, Polska
  7. Haggis, Szkocja
  8. Sarma, Serbia
  9. Wiener Schnitzel, Austria
  10. Fasola, Albania
  11. Chaczapuri, Gruzja
  12. Serowe fondue, Szwajcaria
  13. Kanapki, Dania
  14. Sardynki, Portugalia
  15. Currywurst, Niemcy
  16. Moules-Frite, Belgia
  17. Barszcz, Ukraina
  18. Gulasz, Węgry
  19. Potica, Słowenia
  20. Cassoulet, Francja
  21. Svíčková, Czechy
  22. Holenderski Nowy, Holandia
  23. Czarne risotto, Chorwacja
  24. Kapustnica na Słowacji

Pracownica Amazona, Ivanna Mykhalchuk, była jedną z osób, które pomogły kebabom zdobyć pierwsze miejsce. Powiedziała: „Uwielbiam kebaby, myślę, że to zasłużony zwycięzca. Zdecydowanie wolę kurczaka od jagnięciny, ale to pyszny posiłek. I prawdopodobnie jest to lepsze danie do oglądania piłki nożnej, ponieważ jestem pewien, że fasola na grzance mogłaby nieźle zabrudzić!”

Ale jeśli chodzi o danie, które zajęło drugie miejsce, 28-letni Ukrainiec stwierdził: „Po prostu nie dostaję fasoli na grzance.

Nigdy wcześniej tego nie próbowałam, tylko o tym słyszałam i powiem szczerze, że to nie dla mnie. Lubię tosty i lubię fasolę, ale fasola w sosie pomidorowym nie pasuje! To dwie rzeczy, których nie należy jeść razem i nie będę już jadła fasoli na grzance.

„Moim zdaniem sos pomidorowy nadaje się do pizzy, a nie do tostów. Sprawia, że ​​chleb staje się rozmoczony i zmienia smak chleba.

Czy masz historię, którą możesz się podzielić?

Skontaktuj się mailowo MetroLifestyleTeam@Metro.co.uk.

WIĘCEJ : Czy to najbardziej francuskie muzeum w historii?

WIĘCEJ : Ten znany na całym świecie region winiarski został uznany za jedno z najlepszych miejsc dla trzeźwych podróżników

WIĘCEJ : McDonald’s właśnie wypuścił nowy wegański deser, który przypomina „lato w pigułce”





Source link