Niektóre wybory żywieniowe pomagają dostosować kwasowość i zapewniają ulgę w przewodzie pokarmowym.
Zgaga to uczucie pieczenia lub dyskomfortu w klatce piersiowej lub gardle, zwykle spowodowane refluksem żołądkowym, podczas którego kwas żołądkowy przedostaje się do przełyku. Chociaż u wielu osób jest to zjawisko powszechne i przejściowe, może wskazywać na obecność chorób podstawowych, takich jak refluks żołądkowo-przełykowy, zapalenie żołądka lub wrzody.
Aby uniknąć zgagi, istotne jest dbanie o dietę. „Warto unikać żywności ultraprzetworzonej, bogatej w sód i przyprawy. Kawa i napoje alkoholowe również działają agresywnie” – mówi dietetyk i geriatra Mariana Carvalho.
Ponadto niektóre pokarmy pomagają neutralizować nadmiar kwasu, wspomagają prawidłowe trawienie i mają właściwości przeciwzapalne, które pomagają chronić błonę śluzową przewodu żołądkowo-jelitowego, minimalizując podrażnienia i poprawiając ogólny stan zdrowia układu trawiennego. Żadne z nich nie powinno jednak zastępować monitorowania lekarza i leczenia.
Następnie zobacz 7 produktów spożywczych, które pomagają zwalczyć zgagę!
1. Owies
Owies jest doskonałym źródłem błonnika i może wchłaniać nadmiar kwasu w żołądku, łagodząc zgagę. Dzięki temu, że jest pokarmem lekkostrawnym i niskotłuszczowym, nie obciąża żołądka i pomaga na dłużej utrzymać uczucie sytości, ograniczając potrzebę przejadania się – jeden z czynników wywołujących refluks żołądkowy.
“Jak włókna Zapewniają większe uczucie sytości i pozwalają na dłuższe opróżnianie żołądka. Dlatego uczucie głodu pojawia się po pewnym czasie, a co za tym idzie, może skutkować zmniejszeniem spożycia pokarmu” – mówi dietetyczka Roberta Stella.
2. Imbir
Imbir ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają ukoić układ trawienny i zmniejszyć uczucie pieczenia. Działa również kontrolując produkcję kwasu żołądkowego i łagodząc nudności. Aby czerpać korzyści z jego właściwości, można go spożywać w herbacie lub dodawać startego do lekkich posiłków.
„W kilku badaniach naukowych opisano związki bioaktywne zawarte w imbirze, wśród nich najważniejszy jest gingerol, którego właściwości lecznicze zostały już udowodnione” – wyjaśnia dietetyk dr Marcella Garcez.
3. Słodki ziemniak
Bogate w błonnik i skrobię odporną, słodkie ziemniaki to pokarm, który pomaga w wchłanianiu kwasów i chroni błonę śluzową żołądka. W rzeczywistości pomaga również zrównoważyć kwasowość i zapewnia uczucie ulgi, szczególnie jeśli jest spożywany w formie pieczonej lub gotowanej.
4. Jogurt naturalny
O jogurt naturalny zawiera probiotyki, które pomagają zrównoważyć florę jelitową i wspomagają wydajniejsze trawienie. Dodatkowo działa uspokajająco na przełyk i może pomóc złagodzić uczucie pieczenia. Wybierz opcje bez dodatku cukru i aromatów, aby uzyskać jak najwięcej korzyści.
„Te mikroorganizmy (probiotyki) pomagają wzmocnić odporność. Zdrowe jelita są w stanie oddzielić to, co nie jest dla nas dobre i wchłonąć główne mikroelementy, takie jak witaminy” – wyjaśnia dietetyk Daniela de Araújo Medeiros.
5. Szpinak
O szpinak to zasadowe warzywo, które pomaga zneutralizować kwasowość w żołądku. Jego włókna wspomagają trawienie i zapobiegają tworzeniu się gazów, które mogą pogorszyć zgagę. Dlatego rozważ spożycie tego pokarmu lekko ugotowanego lub w sałatkach.
6. Arbuz
Ponieważ składa się głównie z wody, arbuz pomaga nawodnić organizm i rozcieńczyć kwas żołądkowy. Ponadto jest to łatwo przyswajalny owoc o niskiej zawartości kwasowości, co sprawia, że jest to doskonała opcja łagodzenia uczucia pieczenia.
„Nic nie zastąpi wody, ale niektóre owoce doskonale nadają się do dbania o siebie i utrzymywania nawodnienia” – komentuje Eveline Dana, dietetyk w zintegrowanej aplikacji zdrowotnej Personal Virtual. Dodanie go do przekąsek w upalne dni lub po wysiłku fizycznym może sprzyjać ogólnemu poczuciu dobrego samopoczucia i regeneracji.
7. Papaja
O papaja Jest znany ze swoich enzymów trawiennych, takich jak papaina, które pomagają w trawieniu białek i zapobiegają przeciążeniu żołądka. Przyczyniają się również do lepszego trawienia i zmniejszają kwasowość żołądka, łagodząc zgagę.