Izakaya. Słowo złożone — ogon (zostań) z mowić (sklep z sake) — wskazuje miejsca do picia sake, w których klienci mogli usiąść i się napić. W praktyce obecnie a izakaya To po prostu nieformalny japoński bar serwujący alkohole i przekąski, nieformalne miejsce na drinka po pracy. Może być pubbar tapas w Hiszpanii czy nawet portugalska tawerna. I to właśnie w „centrum” Porto, w Largo de Alberto Pimentel, gdzie rozgrywa się większość śródmieścia, otworzyła się Ikebana Izakaya, przestrzeń, której celem jest celebrowanie istoty Izakaya Japoński „ze współczesnym akcentem” i „bogatym menu sake”.
„W Japonii tzw izakaya znane są z doskonałego połączenia napojów i jedzenia w małych porcjach, idealnego dla tych, którzy chcą odpocząć po pracy lub po prostu miło spędzić czas w dobrym towarzystwie”, przedstawiają założyciele nowej przestrzeni Porto. Nazwa, jak podkreślają, „pochodzi z ideogramów oznaczających miejsce pobytu-napoju. I to właśnie proponuje Ikebana: przestrzeń do picia i przekąski bez pośpiechu.”
Z 56 miejscami siedzącymi i dwoma tarasami, menu miejsce obejmuje „od 40 do 50 wytwórni sake” oraz oferuje muzykę na żywo i programy dla DJ-ów. Fabiana Silvestre podpisuje projekt restauracji. „Udało nam się stworzyć izakaya nowoczesny, odmienny od tradycyjnego konceptu japońskiej tawerny” – wyjaśnia.
W pozostałej części także dotyk szef kuchni a także partner Hikidashiego i Ikedy, dopracowany w każdym szczególe – trio uzupełnia João Fedorowicz. Menu łączy w sobie „klasyczne dania kuchni japońskiej ze współczesnymi akcentami”.
Tym, którzy szukają „kompletnego i zbilansowanego” posiłku, Ikebana Izakaya proponuje Bento Box (16 EUR), panierowany kurczak lub wieprzowinę, guiosas i miskę ryżu tajski i sałatka. Jest też Gunka Freestyle (12€) i Salmon Teppanyaki (16€), czyli danie z grilla podawane z warzywami. Albo gyosa (7 euro) z nadzieniem z kurczaka i warzyw, Katsusand Wagyu (14 euro), kanapka z brioszką, wagyusałata lodowa, karmelizowana cebula, dressing Jestem pewien mi foie gras. Lub lekkie Temaki (8 €).