Home Świat Nagroda Gulbenkiana uznaje znaczenie zrównoważonego rolnictwa | Nagroda

Nagroda Gulbenkiana uznaje znaczenie zrównoważonego rolnictwa | Nagroda

24
0


Oto słowa Vijaya Kumara, jednego z liderów programu, który zmienia sposób uprawiania rolnictwa w stanie Andhra Pradesh w południowo-wschodnich Indiach: „Nie potrzebujemy ani grama nawozu”. Technika stosowana w tym programie, który rozpoczął się w 2016 r., pozwala rolnikom zaoszczędzić pieniądze na nawozach chemicznych i pestycydach oraz zapewnia miesięczny dochód wyższy niż ten, który zarobiliby przy użyciu chemicznych metod produkcji, i dotarła już do miliona drobnych rolników w tym stanie.

Dlatego Vijay Kumar pojechał do Lizbony i usiadł, aby przemówić do PÚBLICO w pokoju w Calouste Gulbenkian Foundation (FCG). Przyjechał, aby reprezentować Andhra Pradesh Community Managed Natural Farming (APCMNF), które wspiera przywództwo kobiet i które w ten czwartek zostało jednym ze zwycięzców nagrody Gulbenkian Prize for Humanity 2024, która w piątym roku istnienia daje scenę i uznanie sile zrównoważonego rolnictwa.

Oprócz APCMNF, nagrodę otrzymała platforma Sekem, która od 1977 r. realizuje w Egipcie program rolnictwa biodynamicznego, dzięki któremu ponad 12 000 hektarów pustyni stało się gruntami ornymi, zasadziła 649 tys. drzew i udzieliła wsparcia prawie 6000 rolników. Został nią również uznany indyjski naukowiec Rattan Lal, laureat World Food Prize w 2020 r.


Rattan Lal z Ohio State University w Stanach Zjednoczonych prowadzi badania nad zrównoważonym rolnictwem w Nigerii
Daniel Rocha

Badacz, urodzony w 1944 r., spędził dziesięciolecia na badaniu zrównoważonego rolnictwa. Wierzy, że możliwe jest wyprodukowanie większej ilości żywności przy użyciu mniejszej ilości zasobów i mniejszej powierzchni gruntów rolnych – z pomocą wiedzy naukowej i wydajności – i jest orędownikiem praw do gleby. W 2004 r. naukowiec był jednym z autorów ważnego artykułu opublikowanego w czasopiśmie Nauka co pokazało, że gleba ma ogromną zdolność do zatrzymywania węgielco może być potężny sojusznik w walce z zmiana klimatu.

„Jestem orędownikiem tego, że gleba jako żywa istota musi mieć prawa: być chroniona, rozwijać się, kwitnąć. ​​To, że ktoś jest właścicielem gleby, nie oznacza, że ​​może z nią robić, co chce” – powiedział badacz, który był członkiem Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) i jednym z naukowców uznanych, gdy Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu otrzymał Pokojowa Nagroda Nobla, 2007.

Wyraża również coś, co jest dorozumiane w wyborze zwycięzców 2024 r. przez jury tej nagrody, na czele którego stoi Angela Merkel, była kanclerz Niemiec. Będąc jednym ze zwycięzców, Rattan Lal mówi, że „doceniane jest znaczenie gleby, zrównoważonego rolnictwa, rolników, którzy uprawiają ziemię i edukacji”. W kontekście zmiany klimatu utrata bioróżnorodnośćwojny i ciągła degradacja gleb na całym świecie, to odkrycie pozwala mu patrzeć w przyszłość z „optymizmem”.

„Tegoroczni zwycięzcy pokazali w sposób wzorowy, jak zrównoważone systemy żywnościowe mogą w praktyce przyczynić się do odporności na zmiany klimatu” – powiedziała Angela Merkel, cytowana w komunikacie prasowym Fundacji Calouste Gulbenkiana. Przewodniczący jury przypomina, że ​​drugi z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ma na celu trwałe położenie kresu głodowi, poprawę odżywiania i promowanie zrównoważonego rolnictwa. W tym sensie każdy zwycięzca udowodnił, „że zrównoważone modele mogą się rozwijać w trudnych i zróżnicowanych środowiskach” – podkreśla António Feijó, przewodniczący zarządu FCG, cytowany w tym samym komunikacie prasowym.

Za zwycięstwo trzej zwycięzcy podzielą się po równo nagrodą w wysokości miliona euro.

Natura pełna wigoru

W Indiach program APCMNF opierał się na pracy wykonanej lata wcześniej, która wzmocniła 8,5 miliona kobiet poprzez grupy samopomocowe. „Dzięki nim zdaliśmy sobie sprawę, że możliwe są inne interwencje” — wyjaśnia Vijay Kumar. W tamtym czasie wielu rolników porzucało swoje pola. „Chcieliśmy długoterminowego rozwiązania, które zajmie się przyczynami źródłowymi” — mówi Kumar, wiceprezes wykonawczy agencji wdrażającej program, Rythu Sadhikara Samstha (Farmers Empowerment Co-operation). Program „obejmuje zarówno mężczyzn, jak i kobiety, ale kobiety przewodzą”.

Nagendramma Nettem jest jedną z tych kobiet i podróżowała z Vijayem Kumarem, aby również odebrać nagrodę. Rolniczka pochodzi z wioski Ghantapuram, w dystrykcie Anantapuramu, w najbardziej wysuniętym na zachód regionie stanu, i jest orędowniczką tego ruchu, który przekazuje wiedzę na temat naturalnego rolnictwa. Posiadając dyplom z ekonomii, od 2010 r. prowadzi w swojej wiosce grupę samopomocy finansowej dla kobiet, a w 2016 r. rozpoczęła działalność APCMNF na 800 metrach kwadratowych ziemi.

„Straciłem zdrowie z powodu rolnictwa chemicznego” – wyjaśnia PÚBLICO, korzystając z pomocy tłumacza. „Kiedy przeszedłem na rolnictwo naturalne, moje zdrowie się poprawiło, zdrowie moich dzieci się poprawiło, a co najważniejsze, Matka Ziemia, natura, odzyskała siły i odzyskała wigor”.

Rolnik uprawia 16 odmian żywności na tej samej działce, od warzyw po proso, soczewicę, rośliny oleiste i bulwy. Ta dynamika systemu APCMNF pozwala na produkcję przez cały rok, z miesięcznym dochodem. Jeśli jedna uprawa nie daje rady, inne nie pozostawiają rolników z pustymi rękami.

Roczne pokrycie gleby roślinami i odmianami uprawnymi to dwie z dziewięciu zasad naturalnego rolnictwa, którego celem jest „harmonia z naturą”, wyjaśnia Vijay Kumar. Pozostałe siedem to minimalne naruszenie gleby, która nie jest orana, stosowanie biostymulatorów jako katalizatorów procesów biochemicznych gleby, stosowanie rodzimych nasion, integracja zwierząt w rolnictwie, zwiększenie pozostałości organicznych w glebie, zwalczanie szkodników i chorób za pomocą ekstraktów botanicznych oraz zakaz stosowania syntetycznych nawozów, pestycydów i herbicydów.

„Matka Natura nie potrzebuje nawozów ani pestycydów. Rośliny odżywiają glebę poprzez fotosyntezę, a to jest pożywienie dla mikrobów w glebie, a one wracają ze wszystkimi składnikami odżywczymi, których rośliny potrzebują we właściwym czasie” – mówi Vijay Kumar, który wyjaśnia, że ​​program APCMNF jest w kontakcie z badaniami naukowymi prowadzonymi w Indiach i innych częściach świata.

Bez wydawania pieniędzy na nawozy i pestycydy oraz lepszych plonów dochód Nagendrammy Nettem wzrósł. „Teraz mogę pozwolić sobie na edukację moich dzieci i pokrycie innych wydatków, takich jak czynsz” – mówi. Rolniczka stała się ekspertem, jednym z 10 000 mistrzów, którzy szerzą wiedzę o naturalnym rolnictwie wśród innych drobnych rolników w stanie.

Vijay Kumar ma nadzieję, że w nadchodzących latach ta metoda transmisji pomoże wprowadzić tę praktykę do ośmiu milionów gospodarstw rolnych. „Państwo będzie więcej niż samowystarczalne pod względem żywności, będziemy mieć nadwyżkę” – gwarantuje. Za pieniądze z nagrody, którą teraz otrzymuje, chce, aby ta technika została wprowadzona do innych krajów.

„Rozwijanie potencjału”

Prezes Sekem, Helmy Abouleish, chce również zmienić sposób, w jaki Egipt uprawia ziemię i zarządza swoimi glebami, stosując biodynamiczne rolnictwo. 100-letnia metoda została przywieziona do Egiptu w 1977 r. przez jego ojca farmakologa, Ibrahima Abouleisha (1937-2017), który przez wiele lat mieszkał w Austrii. Po powrocie do Egiptu farmakolog założył Sekem na dawnej działce pustynnej 60 kilometrów na północny wschód od Kairu.

„Ich marzeniem i wizją było stworzenie na pustyni modelu społeczności, w której ludzie żyją, uczą się i pracują razem” – wspomina Helmy Abouleish dla PÚBLICO. Oprócz techniki rolniczej organizacja stosuje koncepcję zwaną „gospodarką miłości”, która jest bardziej zrównoważona i sprawiedliwa. „Nie chodzi o rolnictwo ani ekonomię, ale o uwolnienie potencjału ludzi w ich podróży na Matce Ziemi” – mówi.


Helmy Abouleish (po prawej), dyrektor generalny Sekem i Naglaa Ahmed, dyrektor wykonawczy projektu w Egipskim Stowarzyszeniu Biodynamicznym
Daniel Rocha

Prawie 50 lat później Sekem rozszerzył swoją działalność o uniwersytet i Egipskie Stowarzyszenie Biodynamiczne (EBA), które pomaga rozpowszechniać wśród siedmiu milionów rolników w Egipcie informacje o korzyściach wynikających z przystąpienia do sieci Sekem.

„Największym wyzwaniem jest to, że ten system musi być testowany przez rolnika po rolniku, to zajmuje czas” – mówi Naglaa Ahmed, dyrektor wykonawczy projektów ABE dla PÚBLICO. „Szukają rozwiązań konwencjonalnych problemów w rolnictwie i zmian klimatycznych” – dodaje, mówiąc, że nagroda pomoże kolejnym 5000 rolników.

Po uzyskaniu certyfikatu w zakresie techniki rolnictwa biodynamicznego rolnicy mogą otrzymać kredyty węglowe dane z Sekem i sprzedawać je na rynku węglowym, co pozwala im na umieszczanie swoich produktów organicznych po konkurencyjnych cenach na rynku. Produkcja obejmuje bawełnę, herbaty, produkty spożywcze i inne.

„Chcemy osiągnąć 20% egipskiego rolnictwa, ponieważ wierzymy, że jest to masa krytyczna potrzebna do zmiany całego systemu” – wyjaśnia Helmy Abouleish. Dla rolników, którzy już są częścią Sekem, podczas gdy dochód jest niezbędny, najważniejszą rzeczą jest „bycie częścią społeczności i szansa na naukę i rozwój” – wyjaśnia. Cel jego ojca jest zatem spełniony.

W ostatnich latach Nagroda im. Gulbenkiana za Ludzkość przyznawana była aktywistka klimatyczna Greta Thunberg (2020), o Globalne Przymierze Burmistrzów Klimat i Energia (2021) o IPCC i Międzyrządowa Platforma Naukowo-Polityczna ds. Różnorodności Biologicznej i Usług Ekosystemowych (2022) i w zeszłym roku Trzej obrońcy lasu: Inni Co za broda”, w Indonezji, Cécile Bibiane Ndjebet w Kamerunie i Lélia Wanick Salgado w Brazylia.





Source link