Mieszane warzywa nie tylko są zdrową opcją, ale także oferują różnorodność dla podniebienia.
W kilku miejscach w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie akademia gotowania inspirowana metodą Montessori uczy dzieci w wieku od 3 do 19 lat, jak przyrządzać smażone warzywa w sosie i inne zdrowe produkty spożywcze.
Wszystko to jest częścią wysiłków Little Kitchen Academy, zgodnie z ich stroną internetową, „aby promować bardziej wykształcone, niezależne i zdrowsze społeczeństwo”.
JEDZENIE POD RADAREM: OTO 7 DZIWNYCH ZIMOWYCH WARZYW I DLACZEGO SĄ TAKIE DOBRE DLA CIEBIE
Felicity Curin założyła Little Kitchen Academy w Vancouver w 2018 roku. Fox News Digital rozmawiał z doświadczoną osobą zajmującą się obsługą żywności, nauczycielką i mamą o tym, dlaczego uważa, że warzywa powróciły do łask na talerzach domów w całej Ameryce Północnej.
Curin uważa, że wyjście z pandemii COVID-19 było jednym z pozytywnych skutków.
Kucharka, która przeszła szkolenie Montessori, powiedziała, że zauważyła, że gdy wszyscy utknęli w domach, „te kreatywne dusze na Instagramie i TikToku” dzieliły się tym, jak „z niczego coś zrobiły” – często tworzenie posiłków „z tym, co akurat było w lodówce”.
„I warzywa” – powiedziała. „Chodzi mi o to, kto ich nie ma mrożone warzywa w zamrażarce przez cały czas?”
WARZYWA NAJLEPSZE DO GRILLOWANIA I DLACZEGO: SZEFOWIE KUCHNI DZIELĄ SIĘ 5 SPrytnymi Wskazówkami
Dodała, że „pomysł, aby wiedzieć, skąd pochodzi twoje jedzenie, wiedzieć, że możesz je kontrolować, uprawiać, pielęgnować, dbać o nie, a następnie przekształcić je w coś spektakularnego przy użyciu różnych stopni naukowych, jest naprawdę interesujący”.
Curin podzieliła się swoją przepis na smażone warzywa tęczowe w Fox News Digital tęcza przedstawia różne kolory warzyw.
„Wygląda po prostu bardziej atrakcyjnie” – powiedziała.
„I to jest taka świetna zabawa.”
Ale co może najlepsze, jest to potrawa na tyle prosta, że mogą ją przygotować nawet dzieci, oczywiście pod nadzorem dorosłych, w zależności od ich wieku.
OGRODNICTWO DLA POCZĄTKUJĄCYCH: PORADY DOTYCZĄCE UPRAWY OWOCÓW I WARZYW OD MISTRZOWIE OGRODNICTWA
“Nasz przepis jest zaprojektowany „Żeby dzieci to robiły” – powiedział Curin.
Przepis na smażone warzywa tęczowe
Składniki
1 szklanka ugotowanego ryżu
2 łyżeczki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek (podzielone)
1 jajko, lekko ubite
30g cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 marchewka pokrojona w plasterki
5 groszków cukrowych pokrojonych w plasterki
75 g cukinii pokrojonej w małe plasterki
1/8 papryki, posiekanej
2 zielone cebulki, pokrojone w plasterki
1/4 szklanki ziaren kukurydzy
1/8 łyżeczki soli, więcej do smaku
1/4 łyżeczki startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka nasion sezamu (do dekoracji)
Wskazówki
1. Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju w dużym woku lub patelni na średnio wysokim ogniu.
2. Gdy olej będzie gorący, dodaj posiekaną cebulę i mieszaj przez 1-2 minuty.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS
3. Dodaj marchewkę, groszek, cukinię, paprykę, zieloną cebulę, kukurydzę i czosnek.
4. Posyp solą i gotuj na średnio wysokim ogniu, regularnie mieszając. W zależności od wielkości warzyw gotuj przez 3-6 minut, aby warzywa były gorące, zaczynające brązowieć, ale nie za miękkie.
5. Przełóż warzywa do miski i odstaw.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER LIFESTYLE
6. Dodaj kolejną łyżeczkę oleju do patelni i podgrzewaj przez minutę lub dwie na średnio wysokim ogniu.
7. Dodaj ryż na patelnię i mieszaj, aż pokryje się olejem i stanie się chrupiący.
8. Za pomocą łyżki przesuń ryż na bok patelni i wlej jajko do „przestrzeni” w patelni. Pozostaw na minutę lub dwie, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką, aby rozbić jajko. Gdy będzie ugotowane, wmieszaj do ryżu.
Więcej artykułów o stylu życia znajdziesz na stronie www.foxnews.com/lifestyle
9. Wrzuć ryż i jajko do miski z warzywami. Skrop sosem sojowym, olejem sezamowym i posiekanym imbirem. Dobrze wymieszaj. Posyp sezamem i delektuj się.
Oryginalny przepis jest własnością Little Kitchen Academy i udostępniono Fox News Digital.