Home Najnowsze wiadomości Przepis na smażone warzywa w kolorze tęczy „zaprojektowano” dla dzieci, mówi kanadyjski...

Przepis na smażone warzywa w kolorze tęczy „zaprojektowano” dla dzieci, mówi kanadyjski kucharz

21
0


Dołącz do Fox News, aby uzyskać dostęp do tej treści

Osiągnąłeś maksymalną liczbę artykułów. Zaloguj się lub utwórz konto BEZPŁATNIE, aby kontynuować czytanie.

Podając swój adres e-mail i klikając przycisk Kontynuuj, wyrażasz zgodę na warunki korzystania z serwisu Fox News. Warunki korzystania I Polityka prywatnościw tym nasz Zawiadomienie o zachętach finansowych.

Proszę podać prawidłowy adres e-mail.

Mieszane warzywa nie tylko są zdrową opcją, ale także oferują różnorodność dla podniebienia.

W kilku miejscach w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie akademia gotowania inspirowana metodą Montessori uczy dzieci w wieku od 3 do 19 lat, jak przyrządzać smażone warzywa w sosie i inne zdrowe produkty spożywcze.

Wszystko to jest częścią wysiłków Little Kitchen Academy, zgodnie z ich stroną internetową, „aby promować bardziej wykształcone, niezależne i zdrowsze społeczeństwo”.

JEDZENIE POD RADAREM: OTO 7 DZIWNYCH ZIMOWYCH WARZYW I DLACZEGO SĄ TAKIE DOBRE DLA CIEBIE

Felicity Curin założyła Little Kitchen Academy w Vancouver w 2018 roku. Fox News Digital rozmawiał z doświadczoną osobą zajmującą się obsługą żywności, nauczycielką i mamą o tym, dlaczego uważa, że warzywa powróciły do ​​łask na talerzach domów w całej Ameryce Północnej.

Curin uważa, że ​​wyjście z pandemii COVID-19 było jednym z pozytywnych skutków.

Felicity Curin, założycielka Little Kitchen Academy, szkoły inspirowanej metodą Montessori, uważa, że ​​pandemia spowodowała wzrost zainteresowania warzywami. (Fox News Cyfrowy)

Kucharka, która przeszła szkolenie Montessori, powiedziała, że ​​zauważyła, że ​​gdy wszyscy utknęli w domach, „te kreatywne dusze na Instagramie i TikToku” dzieliły się tym, jak „z niczego coś zrobiły” – często tworzenie posiłków „z tym, co akurat było w lodówce”.

„I warzywa” – powiedziała. „Chodzi mi o to, kto ich nie ma mrożone warzywa w zamrażarce przez cały czas?”

WARZYWA NAJLEPSZE DO GRILLOWANIA I DLACZEGO: SZEFOWIE KUCHNI DZIELĄ SIĘ 5 SPrytnymi Wskazówkami

Dodała, że ​​„pomysł, aby wiedzieć, skąd pochodzi twoje jedzenie, wiedzieć, że możesz je kontrolować, uprawiać, pielęgnować, dbać o nie, a następnie przekształcić je w coś spektakularnego przy użyciu różnych stopni naukowych, jest naprawdę interesujący”.

Curin podzieliła się swoją przepis na smażone warzywa tęczowe w Fox News Digital tęcza przedstawia różne kolory warzyw.

„Wygląda po prostu bardziej atrakcyjnie” – powiedziała.

„I to jest taka świetna zabawa.”

Oto zbliżenie brokułów, kalafiora i marchewki smażonych na patelni z tęczowymi warzywami.

Brokuły, kalafior i marchewki tworzą różne kolory smażonych warzyw. (iStock)

Ale co może najlepsze, jest to potrawa na tyle prosta, że ​​mogą ją przygotować nawet dzieci, oczywiście pod nadzorem dorosłych, w zależności od ich wieku.

OGRODNICTWO DLA POCZĄTKUJĄCYCH: PORADY DOTYCZĄCE UPRAWY OWOCÓW I WARZYW OD MISTRZOWIE OGRODNICTWA

“Nasz przepis jest zaprojektowany „Żeby dzieci to robiły” – powiedział Curin.

Przepis na smażone warzywa tęczowe

Składniki

1 szklanka ugotowanego ryżu

2 łyżeczki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek (podzielone)

1 jajko, lekko ubite

30g cebuli, drobno posiekanej

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 marchewka pokrojona w plasterki

5 groszków cukrowych pokrojonych w plasterki

75 g cukinii pokrojonej w małe plasterki

1/8 papryki, posiekanej

2 zielone cebulki, pokrojone w plasterki

TE 6 MOCNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH MOŻE ZAPOBIEC RAKOWI, WEDŁUG RÓŻNYCH EKSPERTÓW W DZIEDZINIE ZDROWIA

1/4 szklanki ziaren kukurydzy

1/8 łyżeczki soli, więcej do smaku

1/4 łyżeczki startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru

1/2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżeczka nasion sezamu (do dekoracji)

Oto spojrzenie z bliska na różne warzywa, które tworzą kolory tęczy w daniu smażonym na patelni.

W daniu smażonym na patelni o tęczowym smaku można wykorzystać mieszankę różnych warzyw. (iStock)

Wskazówki

1. Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju w dużym woku lub patelni na średnio wysokim ogniu.

2. Gdy olej będzie gorący, dodaj posiekaną cebulę i mieszaj przez 1-2 minuty.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS

3. Dodaj marchewkę, groszek, cukinię, paprykę, zieloną cebulę, kukurydzę i czosnek.

4. Posyp solą i gotuj na średnio wysokim ogniu, regularnie mieszając. W zależności od wielkości warzyw gotuj przez 3-6 minut, aby warzywa były gorące, zaczynające brązowieć, ale nie za miękkie.

5. Przełóż warzywa do miski i odstaw.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER LIFESTYLE

6. Dodaj kolejną łyżeczkę oleju do patelni i podgrzewaj przez minutę lub dwie na średnio wysokim ogniu.

7. Dodaj ryż na patelnię i mieszaj, aż pokryje się olejem i stanie się chrupiący.

Na patelni na drewnianym blacie widać smażone tęczowe warzywa.

Jak powiedział Curin z The Little Kitchen Academy w wywiadzie dla Fox News Digital, danie z tęczowych warzyw jest kolorowe i łatwe w przygotowaniu. (iStock)

8. Za pomocą łyżki przesuń ryż na bok patelni i wlej jajko do „przestrzeni” w patelni. Pozostaw na minutę lub dwie, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką, aby rozbić jajko. Gdy będzie ugotowane, wmieszaj do ryżu.

Więcej artykułów o stylu życia znajdziesz na stronie www.foxnews.com/lifestyle

9. Wrzuć ryż i jajko do miski z warzywami. Skrop sosem sojowym, olejem sezamowym i posiekanym imbirem. Dobrze wymieszaj. Posyp sezamem i delektuj się.

Oryginalny przepis jest własnością Little Kitchen Academy i udostępniono Fox News Digital.



Source link