Boar’s Head zamyka Wirginia zakładu, w którym wybuchła śmiertelna epidemia listerii, określając tę decyzję jako „ciemny moment w historii naszej firmy”.
Przedstawiciele zakładu delikatesowego poinformowali również, że na stałe zaprzestaną produkcji pasztetowej, produktu będącego przyczyną lipcowego skandalu, w wyniku którego zginęło dziewięć osób, a 57 trafiło do szpitala.
„Biorąc pod uwagę powagę sytuacji i fakt, że wybuchła ona w Jarratt, podjęliśmy trudną decyzję o zamknięciu na czas nieokreślony tego miejsca, które nie działało od końca lipca 2024 r.”, poinformował Boar’s Head w oświadczeniu wydanym w piątek.
Zamknięcie zakładu wpłynie na zatrudnienie do 200 pracowników, Nowy Jork Times raporty.
Boar’s Head zamyka zakład w Wirginii, w którym wybuchła śmiertelna epidemia listerii
„Boli nas, że wpływamy na utrzymanie setek ciężko pracujących pracowników. Nie lekceważymy naszej odpowiedzialności jako jednego z największych pracodawców w regionie.
„Jednak w tych okolicznościach uważamy, że zamknięcie zakładu jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Będziemy pracować nad tym, aby pomóc każdemu z naszych pracowników w procesie przejściowym”.
Do skażenia doszło w procesie produkcji pasztetowej w zakładzie Jarratta. Nie miało ono wpływu na żadne inne produkty.
Do skażenia doszło konkretnie w procesie produkcji pasztetu wątrobowego w zakładzie Jarratt i nie miało ono wpływu na żadne inne produkty
W związku z podejrzeniami dotyczącymi obecności listerii 26 lipca nastąpiło masowe wycofanie ze sprzedaży m.in. pasztetowej wyprodukowanej pomiędzy 11 czerwca a 17 lipca.
Później wybuch epidemii powiązano z dziewięcioma zgonami i 57 hospitalizacjami w 13 stanach.
Władze zakładu określiły ten incydent oraz późniejszą decyzję o zamknięciu drzwi jako „ciemny moment w historii naszej firmy”.
Boar’s Head obiecał wykorzystać to jako lekcję i „okazję do poprawy bezpieczeństwa żywności… w całej branży”.
31 lipca Departament Rolnictwa wydał zakładowi zawiadomienie o zawieszeniu działalności, ujawniając, że „zawiesza działalność w zakresie produkcji produktów gotowych do spożycia i wydaje federalne znaki kontroli”.
W zawiadomieniu stwierdzono, że placówka „nie zachowała warunków sanitarnych”.
Więcej wkrótce