Home Biznes Nigeryjska Agencja Bezpieczeństwa Biologicznego Twierdzi, Że Żywność Genetycznie Modyfikowana Jest Bezpieczna Do...

Nigeryjska Agencja Bezpieczeństwa Biologicznego Twierdzi, Że Żywność Genetycznie Modyfikowana Jest Bezpieczna Do Spożycia

25
0


Narodowa Agencja Zarządzania Bezpieczeństwem Biologicznym (NBMA) oświadczyła, że ​​obecny konsensus naukowy, który agencja popiera, potwierdza, że ​​genetycznie modyfikowana żywność dopuszczona do spożycia w Nigerii jest bezpieczna.

Dr Agnes Asagbra, dyrektor generalny NBMA, wygłosiła to stwierdzenie w czwartek w Abudży podczas światowej konferencji prasowej na temat technologii GMO w rolnictwie.

Potwierdziła zaangażowanie agencji w zapewnienie bezpieczeństwa organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) dla Nigeryjczyków.

Asagbra wyjaśnił, że GMO to nowy materiał genetyczny uzyskany za pomocą nowoczesnej biotechnologii, który umożliwia udoskonalenie cech upraw, zwiększenie plonów i rozwiązanie problemów rolnictwa.

Stwierdziła, „Choć istnieją obawy dotyczące długoterminowych skutków, obecny konsensus naukowy, wspierany przez NBMA, jest taki, że żywność GMO dopuszczona do spożycia w Nigerii jest bezpieczna”.

„Jesteśmy zobowiązani do zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedzialnej regulacji GMO w Nigerii, zgodnie z sekcją 43 ustawy NBMA z 2015 r. ze zmianami; GMO to organizmy żywe lub nieożywione”.

„Dzieje się tak, ponieważ nasze decyzje opierają się na rygorystycznej ocenie ryzyka; przed udzieleniem zgody na jakikolwiek organizm genetycznie modyfikowany (GMO), NBMA przeprowadza rygorystyczną ocenę ryzyka”.

„Oceny te oceniają potencjalne zagrożenia dla zdrowia ludzkiego, środowiska i bioróżnorodności; w procesie biorą udział eksperci naukowi, którzy analizują dane, przeprowadzają eksperymenty i oceniają bezpieczeństwo danego GMO”.

„NBMA bierze pod uwagę takie czynniki jak alergenność, toksyczność i niezamierzone skutki wynikające z modyfikacji genetycznych. GMO przechodzą szczegółową ocenę przed zatwierdzeniem.

„Bierzemy pod uwagę wpływ na zdrowie ludzi, dobrostan zwierząt i środowisko. Naszym celem jest znalezienie równowagi między innowacyjnością a bezpieczeństwem”.

Asagbra podkreśliła, że ​​konsultacje publiczne, warsztaty i rozpowszechnianie informacji są kluczowe dla umożliwienia obywatelom wyrażania obaw i zadawania pytań. Stwierdziła, że ​​NBMA opiera się na naukowym konsensusie, który opiera się na szeroko zakrojonych badaniach, recenzowanych badaniach i opiniach ekspertów z krajowych i międzynarodowych niezależnych organów naukowych, aby podejmować świadome decyzje.

Asagbra wspomniała również, że NBMA nadal monitoruje GMO nawet po ich dopuszczeniu na rynek. Podkreśliła, że ​​istnieją systemy nadzoru, które śledzą ich wpływ na zdrowie, środowisko i bioróżnorodność.

Ponadto zauważyła, że ​​NBMA dostosowuje swoje praktyki do światowych standardów poprzez konsultacje z międzynarodowymi organami, takimi jak Komisja Kodeksu Żywnościowego i Protokół z Kartageny o bezpieczeństwie biologicznym, aby zmaksymalizować korzyści płynące z nowoczesnej biotechnologii.

Co powinieneś wiedzieć

Społeczeństwo wyraziło zaniepokojenie niedawnym zatwierdzeniem odmiany kukurydzy genetycznie modyfikowanej (kukurydza Tela) do uprawy komercyjnej na terenie całego kraju.

Fundacja Health of Mother Earth Foundation opisała zatwierdzenie odmiany kukurydzy Tela przez rząd federalny jako błędne przekonanie w kwestii bezpieczeństwa żywnościowego, stwierdzając, że nie ma dowodów na przeprowadzenie oceny ryzyka przed wprowadzeniem kukurydzy TELA na rynek na stronie internetowej Krajowej Agencji ds. Zarządzania Bezpieczeństwem Biologicznym (agencji odpowiedzialnej za regulację stosowania GMO).



Source link