Home Najnowsze wiadomości Lody czekoladowe czy lody waniliowe: które jedzenie jest dla Ciebie „lepsze”?

Lody czekoladowe czy lody waniliowe: które jedzenie jest dla Ciebie „lepsze”?

34
0


Dołącz do Fox News, aby uzyskać dostęp do tej treści

Dodatkowo otrzymasz specjalny dostęp do wybranych artykułów i innych treści premium po założeniu konta — bezpłatnie.

Podając swój adres e-mail i klikając przycisk Kontynuuj, wyrażasz zgodę na warunki korzystania z serwisu Fox News. Warunki korzystania I Polityka prywatnościw tym nasz Zawiadomienie o zachętach finansowych.

Proszę wpisać aktualny adres e-mail.

Wraz z nadejściem lata lodziarnie w całym kraju serwują klientom w każdym wieku zimne i pyszne przysmaki o wielu smakach.

Ale czy lody mogą być częścią zdrowej diety? I czy konkretny smak lodów mają duży wpływ na wartość odżywczą żywności?

Fox News Digital porozmawiało z dwoma ekspertami, aby znaleźć odpowiedzi na te pytania tuż przed Narodowym Dniem Lodów przypadającym w niedzielę 21 lipca.

DARMOWA GAŁKA LODÓW OBIECANA DZIECIOM, JEŚLI WYREKLAMUJĄ Z PAMIĘCI PRZYSIĘGĘ WIARĘ: „NIE WYMAGA MÓWIENIA”

Lody „zdecydowanie mogą być częścią zdrowa dieta„– powiedział dr Chris Mohr, doradca ds. fitnessu i żywienia z Fortune Recommends Health z Louisville w stanie Kentucky, w rozmowie z Fox News Digital w wiadomości e-mail.

„Jedzenie to coś więcej niż tylko kalorie, cukier i tłuszcz” – powiedział.

Lody „zdecydowanie mogą być częścią zdrowej diety”, powiedział jeden lekarz. Ale są pewne zastrzeżenia. (iStock)

„Kluczem jest umiar i równowaga” – powiedział. „Cieszenie się czerpak od czasu do czasu może pomóc w opanowaniu ochoty na słodycze, co może ułatwić trzymanie się zasad zdrowego odżywiania”.

Keri Glassman, dietetyczka z Nowego Jorku i założycielka platformy Nutritious Life, powiedziała Fox News Digital, że lody powinny być „świadomym rozpieszczaniem”.

NAJLEPSZE I NAJGORSZE PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE DLA OSÓB Z CUKRZYCĄ, KTÓRE POMOGĄ UTRZYMAĆ DOBRE ZDROWIE

„Lody są bardzo satysfakcjonującym przysmakiem, ponieważ zawierają dużo tłuszczu” – powiedziała.

„To znaczy, że powinieneś móc zjeść rożek i mieć spokój. Tylko uważaj i nie zanurzaj się w kuflu z łyżką”.

Jak powiedział Glassman w wywiadzie dla Fox News Digital, lody zawierają kwas tłuszczowy C15:0.

Gałka lodów czekoladowych obok gałki lodów waniliowych.

Zarówno lody czekoladowe, jak i waniliowe to słodkie przysmaki uwielbiane przez wielu. Ale czy jeden smak jest zdrowszy od drugiego? (iStock)

„C15:0 został powiązany ze spowolnieniem naszego wieku biologicznego na poziomie komórkowym. Ma na celu wiele ścieżek długowiecznościwzmacnia nasze komórki i chroni je przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem, a także długoterminowo wspomaga zdrowie serca, metabolizm i wątrobę” – dodała.

Czy smak lodów ma znaczenie?

Biorąc to wszystko pod uwagę, jak duże znaczenie ma smak bazy lodów?

Niewiele, powiedzieli Mohr i Glassman.

JOGURT GRECKI VS. ZWYKŁY JOGURT: CZY JEDEN JEST DLA CIEBIE „LEPSZY” OD DRUGIEGO?

„Pod względem odżywczym lody czekoladowe i waniliowe są stosunkowo podobne” – powiedział Mohr. „Ważniejszymi czynnikami, na które należy zwrócić uwagę, są jakość i użyte składniki oraz składniki w lodach, jak cukierkikarmel i tym podobne — które zazwyczaj dodają więcej kalorii, dodanego cukru i tłuszczów nasyconych”.

Glassman zgodził się, mówiąc, że zamiast czegoś w rodzaju „czekolada kontra wanilia”, prawdziwą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest „rodzaj i jakość lodów”.

Gałki lodów przedzielone zdjęciem brunetki.

Keri Glassman (po prawej), założycielka Nutritious Life, powiedziała Fox News Digital, że człowiek powinien mniej skupiać się na smaku lodów, a bardziej na „rodzaju i jakości lodów”. (iStock; Keri Glassman)

„Będziesz chciał dokładnie sprawdzić etykiety składników. Szukaj produktów wykonanych głównie z prawdziwych składników, takich jak śmietana, mleko, kakao i laski wanilii” – powiedziała.

„Wiele produktów lodowych zawiera wszelkiego rodzaju niezdrowe dodatki, takie jak barwniki i gumy do żucia”.

QUIZ LODOWY! JAK DOBRZE ZNASZ TE SŁODKIE FAKTY O POPULARNYM DESERZE?

Jednym ze sposobów, aby jedzenie lodów było jak najzdrowsze, jest szukanie „składników najwyższej jakości” – mówi Glassman.

Dodatkowo można „dodać do posiłku bogate w składniki odżywcze dodatki, takie jak odrobina gorzkiej czekolady, posiekane orzechy lub świeże owoce – i, co najważniejsze, cieszyć się tym” – dodała.

Mężczyzna nabiera gałkę czekoladową na gałkę waniliową.

Jeden z ekspertów twierdzi, że lody zawierają dużo tłuszczu, dlatego człowiek powinien być zadowolony już po zjedzeniu jednej porcji lodów lub gałki lodów. (iStock)

Mohr zaproponował inną technikę, która ma sprawić, że jedzenie lodów stanie się jak najzdrowszym doświadczeniem.

„Aby lody były nieco zdrowsze, dodaj świeże owoce lub orzechy na wierzch – lub, co jeszcze lepsze, na spód – i użyj lodów jako polewy, a nie podstawy” – powiedział.

„To świetny sposób na zwiększenie Wartość odżywcza ale zachowaj też smak lodów.”

PYSZNE LODY O SMAKU CIASTA BEZ UMIELANIA, IDEALNIE WYKORZYSTAJĄ RESZTKI: SPRÓBUJ PRZEPISU

Alternatywnie, osoba chcąca ograniczyć kalorie może spróbować lody miękkiezamiast tradycyjnej odmiany serwowanej na twardo.

„Lody miękkie często zawierają więcej powietrza i mogą zawierać dodatkowe dodatki dla tekstury, co sprawia, że ​​są mniej kaloryczne w przeliczeniu na objętość” – powiedział. „Lody twarde są zazwyczaj bardziej kaloryczne”.

dziecko je lody

Lody zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe, które mogą spowalniać proces starzenia. (iStock)

Jednak Mohr dodał: „Oba rodzaje mogą pasować do zbilansowanej diety, jeśli są spożywane z umiarem, ale jeśli jesteś zaniepokojony, warto przyjrzeć się informacjom żywieniowym podanym na opakowaniu. To, co robisz najczęściej, jest zawsze ważniejsze od tego, co robisz czasami — więc oba mogą pasować”.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS

Choć obydwa smaki lodów mają podobne wartości odżywcze, eksperci powiedzieli w wywiadzie dla Fox News Digital, że mają osobiste preferencje co do jednego lub drugiego.

„To, co robisz najczęściej, jest zawsze ważniejsze od tego, co robisz sporadycznie”.

„Zawsze byłem zwolennikiem wanilii, ale ostatnio bardziej przerzuciłem się na bazę czekoladową” – powiedział Mohr.

„To powiedziawszy, duże badania wykazały, że wanilia jest bardziej popularnym wyborem”.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER LIFESTYLE

Glassman z kolei określiła siebie jako „miłośniczkę czekolady w ogóle” — ale nie lodów.

Więcej artykułów o stylu życia znajdziesz na stronie www.foxnews.com/lifestyle

„Jeśli chodzi o lody, moim ulubionym smakiem jest prawdziwa, wysokiej jakości laska wanilii” – powiedziała.



Source link