Home Najnowsze wiadomości Nowe badania wykazały, że przekąski z młodej marchewki zapewniają znacznie lepszą ochronę...

Nowe badania wykazały, że przekąski z młodej marchewki zapewniają znacznie lepszą ochronę antyoksydacyjną

11
0


Dołącz do Fox News, aby uzyskać dostęp do tych treści

Dodatkowo otrzymasz specjalny dostęp do wybranych artykułów i innych treści premium po założeniu konta — bezpłatnie.

Podając swój adres e-mail i klikając przycisk Kontynuuj, wyrażasz zgodę na warunki korzystania z serwisu Fox News. Warunki korzystania I Polityka prywatnościw tym nasze Zawiadomienie o zachętach finansowych.

Proszę wpisać aktualny adres e-mail.

Czy w ciągu tygodnia masz ochotę od czasu do czasu poskubać małą marchewkę?

Wyniki nowego badania pokazują, że możesz podjąć mądry krok w trosce o swoje zdrowie.

To małe badanie wykazało, że podjadanie młodej marchewki Jak wynika z komunikatu medialnego z 30 czerwca, zaledwie trzy razy w tygodniu „znacznie zwiększył” poziom karotenoidów w skórze młodych dorosłych.

PICIE SOKU Z MARCHWI MOŻE WZMOCNIĆ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY I ZMNIEJSZYĆ ZAPALENIE, TWIERDZĄ BADAWCY

I kiedy tę zdrową przekąskę Badania wykazały, że w połączeniu z multiwitaminą zawierającą karotenoid beta-karoten, poziom tych fitoskładników wzrósł jeszcze bardziej.

„Poprzednie badania wykazały, że poziom karotenoidów w skórze można zwiększyć, spożywając trzy razy więcej niż zalecana porcja owoców i warzyw każdego dnia przez trzy tygodnie” – powiedziała w komunikacie Mary Harper Simmons, studentka studiów magisterskich z zakresu nauk żywieniowych na Uniwersytecie Samford w Alabamie.

Według nowego badania, spożywanie małej marchewki zaledwie trzy razy w tygodniu „znacznie zwiększa” poziom karotenoidów w skórze u młodych dorosłych. (iStock)

„Nasze odkrycia sugerują, że niewielka, prosta modyfikacja diety – włączenie młodej marchewki jako przekąski – może znacznie zwiększyć akumulację karotenoidów w skórze” – stwierdziła również.

Dietetyk i dyplomowany dietetyk Ilana Muhlstein z Los Angeles powiedziała wcześniej Fox News Digital: „Marchew to główne źródło beta-karotenu, prekursora witaminy A niezbędnej dla naszego układu odpornościowego”. Nie brała udziału w nowym badaniu.

„Marchew jest powszechnie znana jako bogate źródło witaminy A i karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu”.

Muhlstein powiedział również wcześniej, że błonnik zawarty w marchwi może działać jako prebiotyk, co może pomóc zdrowie jelit i ogólną odporność.

WARZYWA NAJLEPSZE DLA TWOJEGO ZDROWIA WEDŁUG DIETETYKÓW

Inny ekspert ds. żywienia powiedział mniej więcej to samo.

Alyssa Burnison, zarejestrowana dietetyczka z Sioux Falls w Dakocie Południowej w profileplan.com, powiedziała wcześniej Fox News Digital: „Marchewki są powszechnie znane jako bogate źródło witaminy A i karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu”. Nie była również zaangażowana w nowe badanie.

krojenie marchewki

„Nasze odkrycia wskazują, że niewielka, prosta zmiana w diecie — włączenie młodych marchewek jako przekąski — może znacząco zwiększyć gromadzenie się karotenoidów w skórze” — powiedział badacz. (iStock)

„Twoje ciało przekształca beta-karoten w witaminę A, o której wiadomo, że wspiera funkcje odpornościowe i zdrowie oczu” – powiedziała.

Jasny ma rację

Karotenoidy zapewniają jasnoczerwone, pomarańczowe i żółte kolory wielu owoców i warzyw. Można je zmierzyć w skórce, aby ocenić spożycie owoców i warzywponieważ dieta jest jedynym źródłem tych pigmentów – zauważono w komunikacie.

Wyższy poziom karotenoidów w skórze wiąże się ze zwiększoną ochroną antyoksydacyjną i niższym ryzykiem chorób przewlekłych takie jak choroby serca i niektóre nowotwory. To samo źródło zauważyło, że marker ten odzwierciedla również poprawę zdrowia skóry i funkcji odpornościowych.

Naukowcy chcą teraz zbadać wpływ innych produktów bogatych w karotenoidy, takich jak słodkie ziemniaki i zielone warzywa liściaste.

Simmons ma przedstawić wyniki nowego badania na Nutrition 2024, corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia (ASN), które w tym roku odbędzie się w dniach 29 czerwca–2 lipca w Chicago.

Trzydniowe wydarzenie oferuje prezentacje naukowerozwój zawodowy, możliwości nawiązywania kontaktów i nie tylko, jak podaje strona internetowa ASN.

TO MODNE NASIONO MOŻE NAPRAWDĘ POPRAWIĆ TWOJE ZDROWIE NA 5 FAJNYCH SPOSOBÓW: OTO JAK

Na potrzeby nowego badania naukowcy losowo przydzielili do grup 60 młodych dorosłych.

Grupy otrzymały czterotygodniową interwencję Plasterki jabłek Granny Smith (kontrola), 100 gramów (około pół szklanki) młodych marchewek, suplement multiwitaminowy zawierający beta-karoten — lub kombinacja młodych marchewek i suplementu.

marchew, seler i sos ranczo

„Marchew jest głównym źródłem beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A niezbędnej dla naszego układu odpornościowego” – stwierdził jeden z dietetyków. (Roberto Machado Noa/LightRocket przez Getty Images)

Przed i po interwencji naukowcy wykorzystali „nieinwazyjny instrument spektroskopowy klasy badawczej o nazwie VeggieMeter” do ilościowego określenia karotenoidów w skóra uczestników badania.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS

Naukowcy odkryli, że w porównaniu z poziomem sprzed interwencji, wyniki karotenoidów na skórze znacznie wzrosły – o 10,8% w grupie otrzymującej marchewkę i o 21,6% w grupie otrzymującej marchewkę i suplement – ​​odnotowano w komunikacie prasowym.

„Mogą występować różnice w wchłanianiu karotenoidów w zależności od tego, czy pochodzą one z pożywienia, czy z suplementów”.

Poziom karotenoidów w skórze nie uległ zmianie w grupie kontrolnej ani w grupie otrzymując tylko dodatek.

W komunikacie zauważono również, że „ponieważ akumulacja karotenoidów nie została zwiększona przez samą suplementację multiwitaminową, mogą występować różnice w sposobie wchłaniania karotenoidów, w zależności od tego, czy pochodzą one z pożywienia, czy suplementów”.

Warzywa i dip

Masz ochotę na przekąskę? Według nowego badania marchewka mała może być bardzo mądrym wyborem. (Thinkstock)

Naukowcy twierdzą, że w przyszłości chcieliby dowiedzieć się więcej na temat mechanizmu stojącego za tymi odkryciami i zbadać wpływ innych produktów bogatych w karotenoidy, takich jak słodki ziemniak lub zielone warzywa liściaste.

Fox News Digital skontaktowała się z Amerykańskim Towarzystwem Żywienia w celu uzyskania dalszych komentarzy na temat nowego badania.

Więcej artykułów na temat zdrowia znajdziesz na stronie www.foxnews.com/zdrowie

ASN, z siedzibą w Rockville w stanie Maryland, jest uznawana za wiodącą organizację zawodową zrzeszającą naukowców i klinicystów zajmujących się badaniami nad żywieniem na całym świecie.

Angelica Stabile z Fox News Digital oraz Perri Ormont Blumberg wniosły swój wkład w reportaże.



Source link