Obchodzony 6 lipca „Narodowy Dzień Smażonego Kurczaka” upamiętnia jedną z najbardziej pożądanych i klasycznych potraw kuchni amerykańskiej.
Jeśli chodzi o jedzenie kurczaka, istnieją dwie główne opcje: białe i ciemne mięso.
Białe mięso, czyli pierś i skrzydełka, jest powszechnie uważane za „lepsze” i zdrowszy wybór żywności niż ciemne mięso – udo i podudzie – z kilku powodów.
NAJLEPSZE I NAJGORSZE PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE DLA OSÓB Z CUKRZYCĄ, KTÓRE POMOGĄ UTRZYMAĆ DOBRE ZDROWIE
Ale jakie są szczegóły, co mówią dietetycy i szefowie kuchni — i które rodzaj kurczaka jest „lepszym” wyborem?
Kilku ekspertów podzieliło się swoimi uwagami, próbując rozstrzygnąć tę ciekawą debatę.
Kalorie się liczą
Cztery uncje bezkostnej i bezskórnej piersi kurczaka mają około 120 kalorii, twierdzi Michelle Rauch, zarejestrowana dietetyk i żywieniowiec z siedzibą w New Jersey, poinformował Fox News Digital w wiadomości e-mail.
Natomiast „4-uncjowe udko kurczaka (bez skóry) zawiera około 150 kalorii” – dodała.
Jeśli więc liczysz kalorie i jest to dla Ciebie najważniejszy czynnik, pierś z kurczaka może być lepszym wyborem.
Ale w tym równaniu jest o wiele więcej kwestii — m.in. sposób przyrządzania kurczaka i składniki użyte do jego przygotowania.
Tłuszcz ma znaczenie
Piersi z kurczaka mają znacznie mniej tłuszczu niż uda z kurczaka – powiedział Rauch.
Cztery uncje piersi kurczaka bez skóry zawierają mniej niż gram tłuszczu, ale udo kurczaka tej samej wielkości zawiera dziewięć gramów tłuszczu, w tym 2,5 grama tłuszczu nasyconego.
Ale to nie jest cała historia, powiedział Dennis Littley, szef kuchni z Wyoming i właściciel AskChefDennis.com, w wywiadzie dla Fox News Digital.
Mimo że uda kurczaka mają więcej tłuszczu niż piersi, „ten dodatkowy tłuszcz przynosi wiele korzyści, szczególnie jeśli chodzi o smak” – dodał.
HAMBURGER VS. HOT DOG: CO JEST ZDROWSZE DLA CIEBIE? EKSPERTÓW GŁOSUJE
„Pod względem odżywczym tłuszcze zawarte w udach kurczaka obejmują zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które są korzystne dla zdrowe serce,„Dodała Littley.
Białko na zdjęciu
Molly Miller, główna dietetyczka i specjalistka ds. żywienia w firmie Tyson Foods z siedzibą w Springdale w stanie Arizona, twierdzi, że jeden rodzaj kurczaka zawiera więcej białka niż inny.
HOT BROWN TO MIĘSNA, SEROWA, SYGNATURALNA KANAPKA Z KENTUCKY, KTÓREJ NIE JE SIĘ RĘKAMI
„Trzy uncje w pełni ugotowanej piersi kurczaka zawierają 21 gramów białka” – wyjaśniła w wiadomości e-mail.
Taka sama ilość udek z kurczaka, jak powiedziała, „zawiera 18 gramów białka”.
Składniki odżywcze, o których warto wiedzieć
Choć piersi z kurczaka mają mniej kalorii i tłuszczu niż uda z kurczaka, Rauch dodaje, że uda z kurczaka mają również swoje zalety.
„Udo kurczaka zawiera prawie dwa razy więcej żelaza i ponad dwa razy więcej cynku niż pierś kurczaka tej samej wielkości” – dodała.
Test smaku
„Jeśli myślisz tylko o smaku, wybieraj ciemne mięso (udka) do smażenia, ponieważ będą one bardziej soczyste i soczyste, gdy będą gotowane w wysokiej temperaturze” – powiedział Rauch.
Zauważyła, że piersi kurczaka podczas smażenia mają tendencję do „wysychania i stawania się twardymi”.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS
„Ponadto smażenie piersi kurczaka może maskować smak samego mięsa, w zależności od jego rodzaju i grubości panierka i przyprawy,” powiedziała.
Littley przytaknął, mówiąc, że osobiście „polecałbym piersi z kurczaka do dań, w których chcesz, aby smaki marynat lub sosów były wyczuwalne, ponieważ ich łagodny smak i chuda natura łatwo wchłaniają inne smaki”.
Dodał, że uda z kurczaka są „bardziej wyrozumiałe” niż piersi.
„Wyższa zawartość tłuszczu sprawia, że są mniej podatne na wysuszanie, co jest częstym problemem w przypadku piersi kurczaka, zwłaszcza w przypadku mniej doświadczonych kucharzy” – dodał.
Tak więc preferencje są kwestią osobistą
Zarówno udka, jak i piersi z kurczaka mają swoje zalety i wady odżywcze, które stają się jeszcze bardziej widoczne, gdy dodamy do tego smażenie.
„Smażenie dodaje dodatkowego tłuszczu i kalorii, co może zniweczyć niektóre korzyści zdrowotne wybierania chudszego mięsa, np. piersi z kurczaka” – powiedział Littley.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER LIFESTYLE
„Jednak smażenie może również poprawić smak i konsystencję, co sprawia, że jest popularną metodą gotowania, pomimo kompromisów”.
Można temu zaradzić, powiedział, stosując zdrowszy olej, a nawet smażąc kurczaka na patelni lub w gorącym powietrzu, zamiast smażyć go w głębokim tłuszczu.
Więcej artykułów o stylu życia znajdziesz na stronie www.foxnews.com/lifestyle
„Szczególnie smażenie na powietrzu może dać ci tę chrupiącą konsystencję przy użyciu zaledwie ułamka oleju” – powiedział Littley.
„A jeśli zamarynujesz wcześniej udka z kurczaka — smak może naprawdę się uwydatnić, nawet przy mniejszej ilości oleju”.