Home Najnowsze wiadomości Udka z kurczaka kontra piersi z kurczaka: Które są „lepsze”? Eksperci od...

Udka z kurczaka kontra piersi z kurczaka: Które są „lepsze”? Eksperci od żywności oceniają

44
0


Dołącz do Fox News, aby uzyskać dostęp do tej treści

Dodatkowo otrzymasz specjalny dostęp do wybranych artykułów i innych treści premium po założeniu konta — bezpłatnie.

Podając swój adres e-mail i klikając przycisk Kontynuuj, wyrażasz zgodę na warunki korzystania z serwisu Fox News. Warunki korzystania I Polityka prywatnościw tym nasz Zawiadomienie o zachętach finansowych.

Proszę wpisać aktualny adres e-mail.

Obchodzony 6 lipca „Narodowy Dzień Smażonego Kurczaka” upamiętnia jedną z najbardziej pożądanych i klasycznych potraw kuchni amerykańskiej.

Jeśli chodzi o jedzenie kurczaka, istnieją dwie główne opcje: białe i ciemne mięso.

Białe mięso, czyli pierś i skrzydełka, jest powszechnie uważane za „lepsze” i zdrowszy wybór żywności niż ciemne mięso – udo i podudzie – z kilku powodów.

NAJLEPSZE I NAJGORSZE PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE DLA OSÓB Z CUKRZYCĄ, KTÓRE POMOGĄ UTRZYMAĆ DOBRE ZDROWIE

Ale jakie są szczegóły, co mówią dietetycy i szefowie kuchni — i które rodzaj kurczaka jest „lepszym” wyborem?

Kilku ekspertów podzieliło się swoimi uwagami, próbując rozstrzygnąć tę ciekawą debatę.

Fox News Digital zwróciło się do szefów kuchni i dietetyków z prośbą o wypowiedzenie się w klasycznej debacie: Udka czy piersi z kurczaka? (iStock)

Kalorie się liczą

Cztery uncje bezkostnej i bezskórnej piersi kurczaka mają około 120 kalorii, twierdzi Michelle Rauch, zarejestrowana dietetyk i żywieniowiec z siedzibą w New Jersey, poinformował Fox News Digital w wiadomości e-mail.

Natomiast „4-uncjowe udko kurczaka (bez skóry) zawiera około 150 kalorii” – dodała.

KANAPKA Z NOWEJ ANGLII, NAJBARDZIEJ NIETYPOWY PRZYSMAK, MA FASCYNUJĄCĄ HISTORIĘ ORAZ 5 CIEKAWYCH FAKTÓW

Jeśli więc liczysz kalorie i jest to dla Ciebie najważniejszy czynnik, pierś z kurczaka może być lepszym wyborem.

Ale w tym równaniu jest o wiele więcej kwestii — m.in. sposób przyrządzania kurczaka i składniki użyte do jego przygotowania.

Tłuszcz ma znaczenie

Piersi z kurczaka mają znacznie mniej tłuszczu niż uda z kurczaka – powiedział Rauch.

Cztery uncje piersi kurczaka bez skóry zawierają mniej niż gram tłuszczu, ale udo kurczaka tej samej wielkości zawiera dziewięć gramów tłuszczu, w tym 2,5 grama tłuszczu nasyconego.

smażony kurczak

Jeden z szefów kuchni powiedział, że uda z kurczaka zawierają więcej tłuszczu niż piersi z kurczaka — ale to tylko część prawdy. (iStock)

Ale to nie jest cała historia, powiedział Dennis Littley, szef kuchni z Wyoming i właściciel AskChefDennis.com, w wywiadzie dla Fox News Digital.

Mimo że uda kurczaka mają więcej tłuszczu niż piersi, „ten dodatkowy tłuszcz przynosi wiele korzyści, szczególnie jeśli chodzi o smak” – dodał.

HAMBURGER VS. HOT DOG: CO JEST ZDROWSZE DLA CIEBIE? EKSPERTÓW GŁOSUJE

„Pod względem odżywczym tłuszcze zawarte w udach kurczaka obejmują zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które są korzystne dla zdrowe serce,„Dodała Littley.

Białko na zdjęciu

Molly Miller, główna dietetyczka i specjalistka ds. żywienia w firmie Tyson Foods z siedzibą w Springdale w stanie Arizona, twierdzi, że jeden rodzaj kurczaka zawiera więcej białka niż inny.

HOT BROWN TO MIĘSNA, SEROWA, SYGNATURALNA KANAPKA Z KENTUCKY, KTÓREJ NIE JE SIĘ RĘKAMI

„Trzy uncje w pełni ugotowanej piersi kurczaka zawierają 21 gramów białka” – wyjaśniła w wiadomości e-mail.

Taka sama ilość udek z kurczaka, jak powiedziała, „zawiera 18 gramów białka”.

udka z kurczaka smażone na powietrzu, dzielone z smażonymi paskami kurczaka

Piersi z kurczaka są chudsze od piersi z ciemnego mięsa, co sprawia, że ​​nie nadają się do smażenia – zauważają eksperci. (iStock)

Składniki odżywcze, o których warto wiedzieć

Choć piersi z kurczaka mają mniej kalorii i tłuszczu niż uda z kurczaka, Rauch dodaje, że uda z kurczaka mają również swoje zalety.

„Udo kurczaka zawiera prawie dwa razy więcej żelaza i ponad dwa razy więcej cynku niż pierś kurczaka tej samej wielkości” – dodała.

Test smaku

„Jeśli myślisz tylko o smaku, wybieraj ciemne mięso (udka) do smażenia, ponieważ będą one bardziej soczyste i soczyste, gdy będą gotowane w wysokiej temperaturze” – powiedział Rauch.

Zauważyła, że ​​piersi kurczaka podczas smażenia mają tendencję do „wysychania i stawania się twardymi”.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS

„Ponadto smażenie piersi kurczaka może maskować smak samego mięsa, w zależności od jego rodzaju i grubości panierka i przyprawy,” powiedziała.

Littley przytaknął, mówiąc, że osobiście „polecałbym piersi z kurczaka do dań, w których chcesz, aby smaki marynat lub sosów były wyczuwalne, ponieważ ich łagodny smak i chuda natura łatwo wchłaniają inne smaki”.

talerz smażonego kurczaka

Zarówno udka, jak i piersi z kurczaka mają swoje zalety i wady odżywcze — a te stają się jeszcze bardziej widoczne, gdy dodamy do tego smażenie. (iStock)

Dodał, że uda z kurczaka są „bardziej wyrozumiałe” niż piersi.

„Wyższa zawartość tłuszczu sprawia, że ​​są mniej podatne na wysuszanie, co jest częstym problemem w przypadku piersi kurczaka, zwłaszcza w przypadku mniej doświadczonych kucharzy” – dodał.

Tak więc preferencje są kwestią osobistą

Zarówno udka, jak i piersi z kurczaka mają swoje zalety i wady odżywcze, które stają się jeszcze bardziej widoczne, gdy dodamy do tego smażenie.

„Smażenie dodaje dodatkowego tłuszczu i kalorii, co może zniweczyć niektóre korzyści zdrowotne wybierania chudszego mięsa, np. piersi z kurczaka” – powiedział Littley.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER LIFESTYLE

„Jednak smażenie może również poprawić smak i konsystencję, co sprawia, że ​​jest popularną metodą gotowania, pomimo kompromisów”.

Można temu zaradzić, powiedział, stosując zdrowszy olej, a nawet smażąc kurczaka na patelni lub w gorącym powietrzu, zamiast smażyć go w głębokim tłuszczu.

Więcej artykułów o stylu życia znajdziesz na stronie www.foxnews.com/lifestyle

„Szczególnie smażenie na powietrzu może dać ci tę chrupiącą konsystencję przy użyciu zaledwie ułamka oleju” – powiedział Littley.

„A jeśli zamarynujesz wcześniej udka z kurczaka — smak może naprawdę się uwydatnić, nawet przy mniejszej ilości oleju”.



Source link