Home Sport Stany Zjednoczone zakazują dodatków do napojów sportowych i napojów gazowanych ze względu...

Stany Zjednoczone zakazują dodatków do napojów sportowych i napojów gazowanych ze względu na obawy dotyczące zdrowia

19
0


Źródło zdjęcia: iStock/Reprezentatywny obraz

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) niedawno ogłosiła, że ​​nie będzie już zezwalać na stosowanie potencjalnie szkodliwego dodatku w pakowanych produktach spożywczych i napojach. CNN podaje, że FDA wydała oświadczenie wyjaśniające, że bromowany olej roślinny (BVO) – rodzaj oleju roślinnego – jest stosowany jako dodatek do żywności i pomaga zapobiegać przechodzeniu smaków cytrusowych do napojów. FDA poinformowała również, że decyzja wejdzie w życie 2 sierpnia 2024 r. Jednak firmy produkujące pakowaną żywność będą miały „rok od tej daty na przeformułowanie i ponowne oznakowanie swoich produktów oraz wyczerpanie zapasów BVO”. Oświadczenie FDA Czytać

Czym jest olej roślinny zawierający brom? Jakie są jego skutki dla zdrowia człowieka?

Bromowany olej roślinny, popularnie nazywany BVO, to olej roślinny modyfikowany bromem. Jest powszechnie stosowany w napojach takich jak napoje gazowane, napoje energetyczne i soki butelkowane, aby zawiesić aromat cytrusowy i zapobiec jego rozdzieleniu podczas transportu i przechowywania.

Badanie przeprowadzone w 1969 r. przez Kanadyjską Agencję ds. Żywności i Leków wykazało, że brom jest toksyczny dla zdrowia ludzkiego, po czym FDA usunęła BVO ze swojej listy produktów ogólnie uznawanych za bezpieczne. Do dziś stosowanie BVO jest ograniczone do produktów zawierających aromaty owocowe. Raport opublikowany przez Center for Science in the Public Interest wyjaśnia, że ​​wiadomo, że dodatek ten pozostawia bromowane pozostałości trójglicerydów w tkance tłuszczowej, które często powodują uszkodzenia wątroby, serca i mózgu. Niektóre typowe skutki zatrucia bromem obejmują uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, bóle głowy, nudności, utratę pamięci i utratę koordynacji.

Raport stwierdza również, że na początku lat 70. XX wieku w Wielkiej Brytanii zakazano stosowania bromowanych olejów roślinnych. Następnie w 1990 r. zakazały ich Indie, w 2008 r. Unia Europejska, a w 2010 r. Japonia.

Przeczytaj także: Ten powszechny dodatek do żywności może powodować przyrost masy ciała i cukrzycę: badanie

Dodawaj napój gazowany stopniowo, aż lody będą się przelewać.

Źródło zdjęcia: iStock

Dlaczego FDA zakazuje stosowania bromowanych olejów roślinnych w żywności i napojach?

The Hill informuje, że FDA twierdzi, że niektórzy producenci napojów zmienili receptury, aby zastąpić BVO innymi składnikami. Jednak w Stanach Zjednoczonych nadal istnieją firmy, które używają tego dodatku w swoich napojach.

„Decyzję o wycofaniu jedynego dozwolonego zastosowania BVO z łańcucha żywnościowego podjęto na podstawie gruntownej analizy aktualnych wyników badań naukowych, które budzą obawy dotyczące bezpieczeństwa” – powiedział Jim Jones, zastępca komisarza ds. programu żywności dla ludzi w FDA, jak donosi The Hill.

Jim Jones poinformował również, że agencja podejmie surowe działania przeciwko firmom, które nadal będą stosować BVO bez żadnych dowodów naukowych.