Home Styl życia 100-letnia sałatka Cezar: jak klasyczne danie zostało wynalezione przez włoskiego imigranta w...

100-letnia sałatka Cezar: jak klasyczne danie zostało wynalezione przez włoskiego imigranta w Meksyku

20
0


Na środku jadalni Cardini miesza całe liście sałaty rzymskiej z dowolnymi składnikami, które ma pod ręką, w tym z olejem o smaku czosnku, sosem Worcestershire, cytryną, jajkami i parmezan.

Rodzi się gwiazda.

Tijuana planuje uczcić rocznicę w tym miesiącu trzydniowym festiwalem jedzenia i wina oraz odsłonięciem pomnika Cardiniego.

Mężczyzna przygotowuje sałatkę Cezar przed portretem wynalazcy sałatki, Cezara Cardiniego, w restauracji Caesar’s w Tijuanie w Meksyku. Zdjęcie: AP

Caesar’s – elegancka restauracja, którą Cardini otworzył w Tijuanie kilka lat po powstaniu sałatki – twierdzi, że nadal przygotowuje do 300 sałatek Caesar dziennie.

W przeciwieństwie do niektórych innych dań z początku XX wieku – takich jak chleb z wątróbką w sosie śmietanowym czy galaretka – sałatka Cezar pozostaje niezmiennie ulubioną potrawą.

Według Technomic, firmy konsultingowej dla branży restauracyjnej, około 35 procent restauracji w USA ma w swoim menu sałatkę Cezar. I prawie 43 miliony słoików sałatki Cezar Sos sałatkowy Cezar – o wartości 150 milionów dolarów – sprzedano w USA w ciągu ostatniego roku, według Nielsen IQ.

Zaspokaja nas na wiele hedonistycznych sposobów, a jednocześnie pozwala nam czuć się cnotliwymi. W końcu to sałatka.

Beth Forrest, profesor w Culinary Institute of America

Beth Forrest, profesor nauk humanistycznych i nauk o żywności stosowanej w Culinary Institute of America, powiedziała, że ​​minęło kilka lat, zanim sałatka Cezar stała się popularna.

Przepis nie jest zrobiony Radość gotowaniajedna z najpopularniejszych amerykańskich książek kucharskich, aż do wydania z 1951 roku.

W latach 60. i 70. XX wieku sałatka Cezar była często serwowana na stole, co nadawało jej luksusowego i wyrafinowanego charakteru – dodał.

Przez całe lata 60. i 70. sałatka Cezar była stałym gościem na stole. Zdjęcie: EPA

Forrest mówi, że sałatka Cezar jest idealna dla zachodnich podniebień, ponieważ zawiera dwie tekstury, które uwielbiamy: chrupiącą i kremową. Żółtka jaj i parmezan są również bogate w kwas glutaminowy, który nadaje sałatce bogaty, słony smak znany jako umami.

„Zaspokaja nas w wielu hedonistycznych aspektach, a jednocześnie daje poczucie cnoty. W końcu to sałatka” – powiedział Forrest.

Liczne odmiany dania Cezar sprawiają, że jest ono ponadczasowe, twierdzą eksperci. Szefowie kuchni mogą dodać kurczaka, bekon lub łososia, wymieszać je z jarmużem lub brukselki i zrób sos z pasty miso lub tofu.
Caesar’s w Tijuanie w Meksyku twierdzi, że nadal produkuje 300 sałatek Caesar dziennie. Zdjęcie: AP

W Beatrix, sieci pięciu restauracji w Chicago serwującej zdrowsze wersje ulubionych dań, szef kuchni i partner Andrew Ashmore rozprowadza łyżkę sosu jogurtowego na dnie miski sałatkowej, a następnie miesza go z kaparami, pietruszką, sosem winegret cytrynowym i octem szampańskim, po czym dodaje małą sałatę rzymską, młodą rukolę, bułkę tartą i sporą ilość startego sera Grana Padano.

„To nasza najlepiej sprzedająca się sałatka i tak jest odkąd otworzyliśmy restaurację 11 lat temu” – powiedział Ashmore. „Nie mógłbym spróbować usunąć jej z menu, nawet gdybym chciał”.

Cardini nie chciał zmieniać swojego przepisu. W wywiadzie dla dziennika Honolulu Star-Bulletin z 1987 r. jego córka Rosa Cardini powiedziała, że ​​jej ojciec był skrupulatny w przygotowywaniu swoich dzieł.

Używa tylko delikatnych wewnętrznych liści sałaty rzymskiej i pozostawia je w całości, aby goście mogli je podnieść rękami. Jajka gotuje przez minutę przed ich dodaniem i pomija anchois.

Około 35 procent restauracji w USA serwuje sałatkę Cezar w swoich menu. Zdjęcie: AP

Istnieją pewne debaty na temat pochodzenia tej sałatki. Niektórzy twierdzą, że przepis pochodzi od matki Livio Santiniego, jednego z szefów kuchni Cardiniego i włoskiego imigranta.

Inni twierdzą, że brat Cardiniego, Alex, był pomysłodawcą sałatki, którą zrobił z limonki i pasty z anchois. Wersję Alexa nazwano „Aviator’s Salad”, ponieważ rzekomo serwował ją lotnikom z bazy w San Diego w Kalifornii.

Forrest powiedział, że przepis odzwierciedla również starą kuchnię włoską. Przepis przypomina surowesos z oliwy z oliwek i soku z cytryny używany jako dip warzywny lub Bagna ogonowapikantny sos z anchois i czosnku pochodzący z regionu Piemont we Włoszech, gdzie urodził się Cardini.

Restauracja Caesar’s w Tijuanie nie odpowiedziała na pytanie o historię tej sałatki, jednak na swojej stronie internetowej podała nazwisko Santiniego.

Po zakończeniu prohibicji interesy w Tijuanie podupadły, dlatego w 1935 roku Caesar Cardini wraz z rodziną przeniósł się do Los Angeles. W domu rozlewali sos Caesar, po czym założyli firmę Caesar Cardini Foods.

Rosa Cardini przejęła rodzinny biznes w 1956 roku po śmierci ojca i ostatecznie dodała 17 innych sosów. T. Marzetti, producent sosów i dipów, przejął Cardini Foods w 1996 roku i nadal sprzedaje sos marki Caesar firmy Cardini.