Home Styl życia Jak prawidłowo myć owoce, warzywa i sałatki (według ekspertów)

Jak prawidłowo myć owoce, warzywa i sałatki (według ekspertów)

14
0


Latem wszyscy lubią sałatki – ważne jest jednak, aby warzywa były dokładnie umyte (Źródło: Getty Images)

Z lato nadszedł idealny czas na odrobinę świeżości owoc lub szybko Sałatka. Ważne jest jednak, aby dokładnie umyć zdrowe składniki przed spożyciem posiłku.

Mycie sałatek, warzyw i owoców przed spożyciem oznacza, że ​​pozbędziesz się pestycydów używanych w uprawie, a także brudu i robactwa. To przygotowanie daje Ci również najlepszą szansę na zapewnienie, że Twoje jedzenie jest wolne od bakterii.

Chociaż dołożono wszelkich starań, aby uniknąć obecności bakterii, do skażenia może dojść na każdym etapie procesu, dlatego niezwykle ważne jest mycie owoców, warzyw i sałatek przed spożyciem.

Ostatnio, Bakterię E. coli wykryto w sałacie stosowany w kanapkach sprzedawanych w supermarketach, co spowodowało śmierć jednej osoby w Wielkiej Brytanii.

Eksperci podzielili się z Metro.co.uk swoimi najlepszymi wskazówkami dotyczącymi przygotowywania posiłków, aby pomóc Tobie i Twoim bliskim zadbać o bezpieczeństwo tego lata.

Przygotowanie

Zanim zaczniesz, upewnij się, że jest jak najmniejsza szansa na zanieczyszczenie jedzenia. Umyj ręce mydłem, a następnie wyczyść wszystkie powierzchnie i zlew.

Aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu, zawsze należy mieć osobną deskę do krojenia owoców i warzyw oraz surowego mięsa.

Następnie upewnij się, że Twoje jedzenie nadal nadaje się do spożycia. „Nie wolno Ci jeść jedzenia po północy w dniu, w którym upływa jego termin przydatności do spożycia, zgodnie z wytycznymi Food Standards Agency. Dotyczy to wszystkich produktów, w tym sałaty w torebkach i sałatek” — mówi dr Deborah Lee z Apteka Dr Fox.

Martwisz się, jak myć owoce i warzywa? Źródło: Getty Images)

Mycie sałaty i liściastych warzyw

Najpierw pokrój produkt i wyrzuć wszystkie kawałki, które są brązowe, poobijane lub w inny sposób nie wyglądają dobrze. Usuń zewnętrzne liście i oddziel wewnętrzne.

Dr Lee radzi następnie trzymać je pod zimną, bieżącą wodą przez około 30 sekund. „To lepsze rozwiązanie niż moczenie ich w misce z wodą, w której gromadzą się wszelkie bakterie” – wyjaśnia.

Najlepiej jest też użyć wirówki do sałaty, jeśli taką posiadasz. „Siła dośrodkowa usuwa wodę i brud z liści. To ważne, ponieważ wysusza również liście” – dodaje.

Eksperci sugerują również mycie sałaty w torebkach, nawet jeśli większość z nich jest myta jeszcze przed trafieniem na półki.

Mycie owoców i warzyw

Najlepiej umyć warzywa korzeniowe i owoce przed ich przygotowaniem, ponieważ wiele z nich może być zabrudzonych, a po przekrojeniu skórki trudniej będzie je usunąć.

„Skórka jest bogata w błonnik i stanowi ważny składnik diety, dlatego lepiej dla zdrowia jest ją dokładnie oczyścić i zjeść, a następnie odciąć i wyrzucić” – mówi dr Lee.

W przypadku warzyw korzeniowych i twardszych owoców, np. jabłek, opłucz je pod bieżącą wodą i dokładnie wyszczotkuj skórkę, aby pozbyć się brudu.

Miększe owoce będą zdrowsze, jeśli namoczymy je w misce z zimną wodą, delikatnie przepłuczemy, a następnie odcedzimy pod wolno płynącą wodą na durszlaku.

owoce takie jak jabłka można przed spożyciem umyć pod kranem (Źródło: Getty Images)

Stosować wodorowęglan sodu czy nie?

Chociaż dr Lee uważa, że ​​mycie produktów w sodzie oczyszczonej „nie przynosi żadnych korzyści”, szef kuchni i dietetyk Lisa Marley poleca to.

„Mycie samą wodą może pomóc usunąć część bakterii, ale użycie octu i roztworu sody oczyszczonej może okazać się skuteczniejsze w ograniczaniu ryzyka zakażenia bakterią E. coli”.

Poleca włożyć umyte wcześniej owoce lub warzywa do litra wody, a następnie dodać 150 ml białego octu i 40 g sody oczyszczonej. Mieszać, aż soda oczyszczona się rozpuści, odstawić na 5 minut, a następnie dokładnie spłukać.

Lauren Johnson Reynolds, znana również jako London Wellness Coach, ostrzega, że ​​soda oczyszczona może sprawić, że jagody staną się papkowate. „Z tego powodu raczej jej nie używam, ale jest fantastyczna do wszystkiego innego. Bardzo skuteczne są również roztwory soli i octu i wody” — dodaje.

Pranie to nie jedyna rzecz, którą należy zrobić

Ważne jest, aby pamiętać, że mycie to tylko jeden z elementów higieny żywności i musi być częścią ogólnej rutyny.

Marley dodaje: „Ważne jest również, aby prawidłowo obchodzić się z owocami i warzywami oraz je przechowywać, gotować je w odpowiedniej temperaturze i przestrzegać zasad higieny, aby zapobiegać chorobom przenoszonym przez żywność”.

Należy pamiętać, że mycie nie pozbawia żywności całkowicie bakterii, ale zmniejsza ryzyko pojawienia się złych bakterii.

Masz jakąś historię do opowiedzenia?

Skontaktuj się z nami, wysyłając e-mail MetroLifestyleTeam@Metro.co.uk.





Source link