Home Styl życia Kawa czy espresso: co zawiera więcej kofeiny?

Kawa czy espresso: co zawiera więcej kofeiny?

13
0


Ludzie piją kawę z różnych powodów, ale większość z nas lubi wypić szybką kawę. zastrzyk energii dostarczana przez kofeinę. Znalezienie właściwej równowagi jest kluczem do sukcesu kofeina spożycie. Jeśli kiedykolwiek czułeś, jak twoje serce wali ci w piersiach lub drżą ci ręce po wypiciu trzeciego latte lub dolaniu sobie domowej mieszanki, to rozumiesz negatywne skutki przejadania się.

Czy espresso lub filiżanka kawy zawierają więcej kofeiny? Oto kilka wskazówek, jak rozszyfrować zawartość kofeiny, co może oznaczać różnicę między zwiększeniem koncentracji pod koniec dnia pracy a leżeniem w łóżku do wczesnych godzin porannych.

Espresso zawiera więcej kofeiny, mimo że jest małe

Porcje espresso mogą być małe, ale każdy gram zawiera większą dawkę kofeiny niż kawa parzona.

Zdjęcia Getty

Prosta odpowiedź jest taka, że ​​espresso zawiera więcej kofeiny na uncję niż standardowa kawa. Różnica między kawa parzona mi wyrazić Różnica między ziarnami a ziarnami sprowadza się do sposobu przygotowania każdego z nich. Ziarna espresso są parzone pod dużym ciśnieniem, aby wydobyć kilka gramów skoncentrowanej kawy. Kawa przelewowa powstaje w wyniku przepływu gorącej wody przez zmielone ziarna z prędkością grawitacji. Wolniejszy proces parzenia tworzy bardziej rozcieńczony napój, ale zwykle jest on spożywany w większych objętościach.

Średnio jedna uncja espresso zawiera około 63 miligramów kofeiny. Starbucks każda porcja espresso o pojemności 0,75 uncji zawiera 75 miligramów kofeiny. Pączki Dunkin twierdzi, że zawiera solidne 118 miligramów na porcję. Dla porównania, kawa przelewowa zawiera od 12 do 16 miligramów kofeiny na uncję.

Ilość kofeiny w porannej filiżance jest bardziej złożona. W końcu, kiedy ostatni raz wziąłeś łyk wielkości naparstka kawy?

Zawartość kofeiny zależy od objętości i stylu ziaren

Kawa Arabica zawiera około połowę mniej kofeiny niż Robusta.

Tyler Lizenby/CNET

Rzeczywista ilość kofeiny w espresso lub kawie przelewowej różni się w zależności od rodzaju użytych ziaren. Większość kawy sprzedawanej i spożywanej na całym świecie to kawa Arabica – niezależnie od palenia lub stylu – i mówi się, że zawiera połowę ilości kofeiny w porównaniu z mocniejszymi ziarnami kawy Robusta. Większość marek używa Arabica lub mieszanki obu, aby uzyskać dodatkowy zastrzyk energii.

Również latte i cappuccino często zawierają dwie porcje espresso w 12-uncjowym napoju. Możesz spodziewać się około 126 do 150 miligramów kofeiny, jeśli wypijesz podwójnego shota. Starbucks jest wyjątkiem, ponieważ dwie porcje espresso są zarezerwowane dla 16-uncjowych napojów Grande i 20-uncjowych napojów Venti, chyba że określisz inaczej.

10-uncjowa filiżanka kawy dostępna w większości sklepów zawiera od 180 do 240 miligramów kofeiny.

Chłopiec_Anupong/Getty Imagens

Espresso słynie z tego, że dostarcza natychmiastowego zastrzyku energii, ale ilość kofeiny w kawie parzonej przelewowo znacznie przewyższa tę zawartą w pojedynczej porcji espresso. 10 uncji. mała kawiarnia w Dunkin Donuts wzrasta do 180 miligramów kofeiny. 12-uncjowa filiżanka Starbucks Pike Place Roast dostarcza 235 miligramów. Biorąc pod uwagę objętość serwowanej kawy, filiżanka kawy zawiera znacznie więcej kofeiny niż kilka porcji espresso w latte lub cappuccino.

Porównywanie zawartości kofeiny w kawie przelewowej i espresso nie jest nauką ścisłą, ale zawsze należy brać pod uwagę objętość, aby ograniczyć lub zmaksymalizować ilość kofeiny.