Home Styl życia Najlepsze i tanie kawałki steków do grillowania tego lata zdaniem ekspertów –...

Najlepsze i tanie kawałki steków do grillowania tego lata zdaniem ekspertów – CNET

13
0


Nie musisz iść do supermarketu, aby zorganizować imprezę w stylu baletnicy na swoim podwórku. Fantazyjne kotlety i steki są dostępne, ale kosztują dużo pieniędzy. Można spróbować tańszych kawałków wołowiny i niedrogich steków, dzięki którym zostanie Ci trochę więcej pieniędzy na wino i piwo.

Ribeye jest uważane za najlepszy kawałek wołowiny, ale ma swoją cenę

Ribeye jest powszechnie uważany za najlepszy stek. Rozmawialiśmy z kilkoma ekspertami na temat najlepszych alternatyw dla obciążającej budżet wołowiny.

„Polędwica pochodzi z obszaru pomiędzy polędwicą a łopatką i jest powszechnie znana ze swojego bogatego smaku i soczystej konsystencji” – Jason Jerome, specjalista ds. łańcucha dostaw wołowiny w firmie Wołowina. To właśnie będzie na obiad, powiedział CNET w wymianie e-maili. Pomimo swoich apetycznych właściwości, polędwica wołowa należy do najdroższych kawałków mięsa i dlatego jest numerem 1 wśród kandydatów do zamiany na tańszy kawałek steku.

„Rozmawiając z innym ekspertem od mięsa, Markiem Dommenem, szefem kuchni i partnerem w restauracji One Market w San Francisco, wyjaśnia, że ​​istnieje wiele kawałków wołowiny, które mogą skutecznie zastąpić polędwicę, oferując wartość dla osób dbających o mięso. budżetu bez poświęcania smaku i konsystencji.

Wybierz spośród siedmiu zatwierdzonych przez ekspertów cięć, aby zaoszczędzić pieniądze grilować.

Aby uzyskać więcej wskazówek dotyczących wołowiny, zobacz nasze typy najlepsze miejsca do zamawiania mięsa online mi najlepsze masaże do kupienia w 2023 roku. Możesz także sprawdzić jak zakupy w Whole Foods mogą faktycznie zaoszczędzić pieniądzemi jak przedłużyć trwałość jedzenia w lodówce żeby zaoszczędzić trochę pieniędzy.

Najlepsze tanie kawałki steków do kupienia zamiast polędwicy lub filetu Mignon

1. Spłaszczony stek

Płaski stek posiada niezbędną marmurkowatość dostosowaną do intensywności grilla.

Zdjęcia Ozgurcoskun/Getty

Jeśli wolisz delikatność polędwicy, Jerome sugeruje spłaszczony stek jako godną alternatywę. „Płaski stek to drugi najdelikatniejszy kawałek wołowiny, po filecie mignon” – powiedział. Chociaż polędwiczki wołowej na ogół nie zaleca się do grillowania w wysokiej temperaturze ze względu na jej delikatny charakter, płaskownik ma marmurkowatość niezbędną do dopasowania intensywności grilla. „Te steki są znane z bogatego smaku wołowiny i dobrej marmurkowatości” – powiedział. „To sprawia, że ​​ten krój wyróżnia się na tle innych i można go używać na różne sposoby.”

2. Rozbierz stek

Stek w paski jest delikatny i może być smacznym substytutem polędwicy.

Zdjęcia Kativ/Getty

„Strip stek jest niezwykle delikatny i może być smacznym substytutem polędwicy” – powiedział Jerome. Jest to również jeden ze smaków najbardziej zbliżonych do ulubionego steku każdego człowieka. Główną różnicą między tymi dwoma cięciami jest marmurkowatość; polędwica ma więcej marmurkowatości w całym kawałku, co wyjaśnia jej delikatność i smak. Stek z paskiem ma zwykle grubą warstwę tłuszczu na zewnętrznej stronie kawałka, która zwykle nie jest spożywana, ale nadaje jej równie mocny smak.

Jerome dodaje też, że ze steku można bez problemu wycisnąć więcej porcji. „Możesz przeciąć stek na pół, aby uzyskać mniejsze filety” – powiedział. „Nie tylko zwiększa porcje, ale jest także idealne do połączenia ze świeżymi warzywami na łatwy obiad w tygodniu”.

Podobnie jak w przypadku wszystkich kawałków mięsa, jeśli znajdziesz coś w promocji, powinieneś zaopatrzyć się i zamrozić porcje na później, ale w przypadku paska Jerome radzi również rozważyć zakup całego mięsa i samodzielne dokonanie rozbioru, aby zaoszczędzić jeszcze więcej. „Dzięki całej polędwicy możesz zaoszczędzić do 2 dolarów na funcie, kupując hurtowo i krojąc własne steki w domu” – powiedział. „Średnio polędwica waży od 14 do 15 funtów, więc może to oznaczać średnie oszczędności od 28 do 30 dolarów”.

3. Stek z polędwicy wołowej lub picanha

Steki z polędwicy wołowej to smaczna i ekonomiczna opcja.

Zdjęcia Nycshooter/Getty

Schab jest nacięciem pierwotnym, położonym niżej w kierunku zadu zwierzęcia, zaczynając od żebra. Steki wycinane z mięśni wymagają więcej pracy niż polędwica, przez co są też chudszym wyborem do grillowania. „Steki z polędwicy wołowej to świetna, niedroga i pełna smaku opcja” – mówi Jerome, który sugeruje również pocięcie steków z polędwicy na mniejsze kawałki w celu przygotowania innego niedrogiego dania na grilla: kebabów. „Najlepsze steki z polędwicy wołowej to świetna opcja na coś chudego, ale jednocześnie delikatnego i aromatycznego do kebabów mięsnych”.

Dommen wspomina również o innym kawałku polędwicy, który warto wziąć pod uwagę podczas grillowania. „Kcięcie to coś, co Brazylijczycy nazywają picanha” – powiedział. Jest natychmiast rozpoznawalny jako często nadziewany kawałek mięsa, podawany na brazylijskim grillu. „Picanha pochodzi z schabu znajdującego się z tyłu zwierzęcia. Mięśnie pracują ciężej i mają więcej smaku, ale należy je również ostrożnie przyciąć pod włos” – powiedział.

4. Stek z flanki

Marynata to dobry sposób, aby stek przed grillowaniem był nieco delikatniejszy.

Obrazy BWFolsom/Getty

Ponieważ stek z flanki jest tak duży, że w tylnej części zwierzęcia sięga tuż nad brzuchem, kwalifikuje się jako kupowany luzem. Jest to zatem doskonała i ekonomiczna opcja grillowania. „Stek z flanki to uniwersalny kawałek, idealny do fajitas” – powiedział Jerome. To sprawia, że ​​jest to kolejny preparat, który świetnie nadaje się do grillowania i łatwo nakarmić tłumy. Jednak ze względu na ich naturalną cienką konsystencję, marynata jest dobrym sposobem na zapewnienie dodatkowej miękkości przed grillowaniem.

„Kwaśne marynaty z octem lub sokiem z cytryny lepiej nadają się do steków z flanki niż suchy makaron” – powiedział Jerome – „a im dłużej marynujesz, tym lepiej, aż do 24 godzin. Dodaj oliwę z oliwek i przyprawy do kwaśnej bazy i gotowe”.

5. Żeberka wołowe

Krótkie żeberka są najczęściej duszone, ale można je również grillować.

Obrazy BWFolsom/Getty

„Żeberka są duszone, ale można je również grillować” – powiedział Dommen. „Żeberka mają dużo marmurkowatości, dzięki czemu świetnie nadają się do grillowania”.

Żeberka pochodzą z obszaru blisko żebra, z uchwytu, a nie z żebra, jak sugeruje nazwa. (Dlatego wołowina wymaga ekspertów.) Podczas gdy schab pochodzi z górnej części zwierzęcia, krótkie żebra znajdują się bliżej brzucha. Żeberka duszone są zazwyczaj sprzedawane z kością i w krótszych kawałkach, ale możesz poprosić rzeźnika o żeberka bez kości, pokrojone na dłuższe kawałki na stek.

„Żeberka należy grillować, aż będą średnio wysmażone i dobrze zwęglone, aby zapewnić rozgrzanie całego tłuszczu międzymięśniowego” – radzi Dommen. „Grilluję żeberka do temperatury wewnętrznej 35 stopni Fahrenheita, a podczas odpoczynku wytrzymają one o 10 stopni dłużej”.

6. Steki Chuck Eye

Prawdopodobnie położyłeś już karczek na grillu.

Milanchikov/Getty Images

„Steki Chuck Eye są czasami nazywane stekami rzeźniczymi” – powiedział Jermone. A to dobrze wróży jakości kawałka, jeśli rzeźnicy je gromadzą. Chuck to nacięcie w górnej i przedniej części zwierzęcia, z którego często przetwarza się mięso mielone, więc jeśli grillujesz już burgery, jesteś już przyzwyczajony do wkładania karkówki na grill.

„Stek zyskał swoją nazwę, ponieważ wiele lat temu rzeźnicy zatrzymywali go dla siebie, ponieważ był ugotowany i smakował jak polędwica wołowa, a jednocześnie był bardziej ekonomiczny” – powiedział Jerome. „Ten stek znajduje się tuż obok pierwotnej polędwicy i dlatego dziedziczy wiele z tych samych cech, które można uzyskać z polędwicy”.

7. Kotlety schabowe

„Wieprzowina to dla mnie alternatywny kawałek mięsa oprócz wołowiny” – powiedział Dommen. „Uwielbiam kotlety wieprzowe z kością, podwójnie krojone, zwłaszcza jeśli wieprzowina pochodzi od tradycyjnej rasy, która ma dużą ilość tłuszczu międzymięśniowego”.

Jeśli wszystko inne zawiedzie, rozważ inne rodzaje mięsa, takie jak kotlety schabowe.

Zdjęcia Anmbph/Getty

Jeśli wszystko inne zawiedzie podczas planowania uroczystości grillowania, weź pod uwagę, że inne rodzaje mięsa mogą również zastąpić stek, gdy próbujesz zaoszczędzić pieniądze. „Kluczem jest to, że kotlet schabowy jest ładny i gęsty, dzięki czemu można go dobrze grillować po ugotowaniu” – powiedział Dommen. „Krojenie podwójnego kotleta schabowego jest tak samo satysfakcjonujące jak krojenie steku”.

Porady ekspertów dotyczące grillowania mięsa

Niezależnie od tego, jaki kawałek grillujesz, zapoznaj się także ze wskazówkami ekspertów, aby w pełni wykorzystać wszystko, z czym pracujesz. „Pocieraj bardziej delikatne kawałki mięsa na sucho” – powiedział Jerome. „Możesz wykorzystać przyprawy, które już masz w spiżarni, aby zaoszczędzić jeszcze więcej. Ciepłe przyprawy, takie jak kminek, kolendra i ziele angielskie, są w modzie i świetnie sprawdzają się na grillu.

Powinieneś także rozważyć naciągnięcie budżetu, wybierając dania i posiłki, które wymagają mniej steków na osobę niż zwykły stek na stek. „Wołowina to składnik o bardzo wszechstronnym zastosowaniu” – powiedział Jerome. Oprócz wspomnianych powyżej kebabów i fajitas, „ubierz dowolną sałatkę na szybki i łatwy posiłek lub połącz pokrojony stek z ziarnami i dużą ilością warzyw, aby rozciągnąć go w pyszną smażoną potrawę lub miskę o smakach meksykańskich lub śródziemnomorskich .”

Fabiana Krause/EyeEm

„Istnieją pewne zasady, które mają zastosowanie do wszystkich grillowanych kawałków wołowiny” – powiedział Dommen. „Zanim mięso będzie ugotowane, najlepiej powinno być już dobrze uszczelnione. Przed pokrojeniem zawsze odczekaj, aż mięso odpocznie, co umożliwi ponowne rozprowadzenie soku w mięsie. Oprócz polędwicy mięso zawsze kroimy wzdłuż włókien, aby było miękkie.

Więcej informacji o kuchni, aby zaoszczędzić pieniądze