Home Styl życia Prawdziwy powód, dla którego jemy truskawki ze śmietaną na Wimbledonie, jest w...

Prawdziwy powód, dla którego jemy truskawki ze śmietaną na Wimbledonie, jest w zasadzie dość prosty

31
0


Truskawki ze śmietaną to najlepsza letnia przekąska. (Źródło: Getty Images)

Możesz myśleć, że jesteś ponad zwykła suka etykieta jeśli masz awersję do latte z dynią i przyprawami korzennymi, wino różoweFiat 500 i awokado na toście. Ale jeśli planujesz zajadać się tą kultową przekąską tego lata, możesz być tak samo „ringarde” jak sama Emily w Paryżu.

Latem nie ma nic lepszego niż miska świeżych truskawek ze śmietaną. Danie jest nie tylko niesamowicie smaczne, rozpieszczające i orzeźwiające, ale zwycięska kombinacja stała się synonimem Wimbledon.

I podczas gdy turniej tenisowy choć tchnie luksusem i często kojarzy się z rodziną królewską i gwiazdami, tak naprawdę istnieje dość podstawowy powód, dla którego truskawki ze śmietaną są historycznie kojarzone z Mistrzostwami.

W zasadzie wszystko sprowadza się do tego: jedzenie truskawek uważano za „modne”, gdy zaczynał się Wimbledon, a owoce te akurat były dostępne w odpowiednim czasie.

Zawodnicy All-England Lawn Tennis Club nie są w stu procentach pewni, skąd wzięły się truskawki ze śmietaną podawane na tym wydarzeniu, ponieważ nie ma wystarczających informacji historycznych na ten temat, ale uważają, że to słynne połączenie smaków związane jest z turniejem co najmniej od początku XX wieku.

Truskawki łączono z Wimbledonem co najmniej od początku XX wieku, a może nawet wcześniej. (Zdjęcie: Getty Images/iStockphoto)

Niektórzy spekulują, że truskawki mogły być spożywane już podczas pierwszych Mistrzostw Wimbledonu w 1877 r., choć nie jest to potwierdzone.

W tamtych czasach truskawki byłyby uważane za pewnego rodzaju luksus, ponieważ owoce te miały krótki sezon wzrostu i były dostępne tylko przez kilka tygodni w roku – a ich termin idealnie pokrywał się z dwutygodniowym Wimbledonem.

Ponieważ ten żywy owoc nie był dostępny przez cały rok, a wyglądał tak estetycznie, był idealnym wyborem, aby podać go gościom z wyższych sfer, którzy przychodzili na tenis – wyjaśnia Czasopismo Courts.

Fakt, że truskawki były „modne” w XIX wieku i zbiegło się to z początkiem Wimbledonu, uznano za „najbardziej prawdopodobną teorię wyjaśniającą to historyczne powiązanie”.

Przenosimy się do czasów współczesnych, kiedy dzięki rozwojowi rolnictwa możemy cieszyć się czerwonymi owocami przez cały rok.

W rezultacie co roku podczas Wimbledonu zjada się olbrzymią liczbę 1,92 miliona truskawek, co daje łącznie ponad 140 000 opakowań.

Dostawcą jest gospodarstwo Hugh Lowe Farms w Kent, którym zarządza Marion Regan, odznaczona w 2014 r. Orderem Imperium Brytyjskiego (MBE) za zasługi na rzecz świeżych produktów rolnych.

Gospodarstwo wysyła truskawki na turniej od ponad 25 lat, każdego ranka zbierając i dostarczając owoce ręcznie, aby mieć pewność, że są najlepszej jakości.

„Podczas dwutygodniowego Wimbledonu zbiory zaczynamy codziennie o piątej rano, truskawki są schładzane w naszej pakowni, a następnie ważone są pojemniki” – wyjaśniła Marion w artykule opublikowanym w Witryna internetowa Wimbledonu.

‘Reynolds, firma dostarczająca FMC wszystkie świeże produkty na Wimbledon, wysyła specjalną ciężarówkę, aby odebrać zamówienie, a ono jedzie do Wimbledonu tego popołudnia. Więc część truskawek zostanie zjedzona w dniu, w którym zostaną zebrane!’

Jeśli tego lata wybierasz się na Wimbledon, będziesz mógł kupić pojemnik truskawek ze śmietaną za 2,50 funta. Cena tych truskawek nie zmieniła się od 2010 roku.

Jednak za Pimm’sa z lemoniadą zapłacimy znacznie więcej, bo 11,95 £ za szklankę.

To jest serwis!

Masz jakąś historię do opowiedzenia?

Skontaktuj się z nami, wysyłając e-mail MetroLifestyleTeam@Metro.co.uk.

WIĘCEJ : Andy Murray chwali „ekscytującą” brytyjską gwiazdę tenisa, która zagra dziś w Wimbledonie 2024

WIĘCEJ : Andy Murray zmuszony podjąć druzgocącą decyzję dotyczącą Wimbledonu 2024

WIĘCEJ : Porządek gry na drugi dzień Wimbledonu 2024: Kto wystąpi we wtorek 2 lipca?





Source link