Home Styl życia Ten liczący 8000 lat styl wina jest najgorętszym napojem lata

Ten liczący 8000 lat styl wina jest najgorętszym napojem lata

9
0


Wino pomarańczowe to nasz napój lata – słyszeliście o tym tutaj

Pamiętasz, kiedy wino pomarańczowe było paliwem hipsterów w Hoxton? Niedopuszczalne, jeśli nie masz brody, okularów w rogowych oprawkach, klasycznego kapelusza trilby i co najmniej jednego tatuażu na ramionach. Aha, i członkostwo w Shoreditch House, obv.

Pomijając stereotypy, na szczęście już tak nie jest, inaczej nie dostałbym się do środka. Jestem zbyt niefajna i nawet nie w taki niefajny sposób, jak on jest fajny.

Na szczęście dla mnie nie jest już dostępna wyłącznie w niszowych naturalnych winiarniach w Dalston. Nie, znajdziesz wino pomarańczowe m.in SM, Aldi I Waitroseco jest najczystszym barometrem wszystkiego, co trafiło do głównego nurtu.

W rzeczywistości, według internetowego dystrybutora M&S, firmy Ocado, jest to lato to wino pomarańczowe trafiło na rynek w pełni masowy. Odnotowują 99% wzrost sprzedaży rok do roku, przy miesięcznym wzroście o 437% w Londynie i 120% w Manchester i 115% ze wszystkich miejsc w Kent.

No cóż, zwal mnie zagubionym kolcem z piór, ale czym właściwie jest wino pomarańczowe? Dobre pytanie.

Być może słyszałeś także o bursztynie, winie macerowanym lub w kontakcie ze skórą. Technicznie rzecz biorąc, jest to wino białe, robione na wzór czerwonego. Białe winogrona pozostają na skórkach (a czasem na szypułkach), aby wchłonęły garbniki, konsystencję, ostry smak i kolor, co nie zdarza się w przypadku zwykłego białego wina.

Kilka win pomarańczowych z oferty degustacyjnej Roba

Jest to najwcześniejsza forma produkcji wina, której korzenie sięgają 8000 lat wstecz i sięgają Gruzji w Europie Wschodniej, znanej również jako „Kolebka wina”, co brzmi jak tytuł filmu o Indianie Jonesie.

Wynik? Wina łączące styl biały, różowy i czerwony, gdzie deskryptory takie jak ser, cydr, lakier do drewna, zepsute owoce, funk, orzechy makadamia, owoce tropikalne lub cukier puder nie są wcale rzadkością. Tak naprawdę wszystko jest dozwolone, o czym dowiecie się z moich opisów ośmiu win pomarańczowych, które polecam poniżej.

Macerao Naranjo Muscat, Chile, Waitrose, obecnie 7,99 GBP

Macerao Naranjo Muscat – brama do wina pomarańczowego (Zdjęcie: Rob Buckhaven)

Pomarańczowe wino bramkowe dla każdego, kto się waha. Niezbyt ostry, jednocześnie daje wytrawny, kwiatowy i pikantny zapach z pikantnymi nutami czarnej herbaty z cynamonem i imbirem.

Po Muscacie można by się spodziewać białych kwiatów i wiciokrzewu, ale dodatkowe pikantno-korzenne nuty to coś nowego i szczerze mówiąc, nie jestem na nie zły.

Znaleziono Verdil, Hiszpania, 9 funtów, Ocado

Znaleziono Verdil – bardzo rzadki (Zdjęcie: Rob Buckhaven)

Wykonane z niezwykle rzadkich winogron Verdil, pochodzących z Walencji w południowej Hiszpanii. Tak rzadkie, że nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy.

Wino ma jasnobursztynową barwę z kwiatem brzoskwini, miodem, orzechami i nutą soli na podniebieniu. Zasadniczo, jak wgryzanie się w przyprawione, złote, pyszne jabłko maczane w solonym miodzie.

Specjalnie wybrany Rosorange Aldi, Francja, 9,99 GBP

Dzięki temu TikTok stał się sławny (Zdjęcie: Aldi)

Hybrydowe wino różowo-pomarańczowe Aldi zrobiło furorę na TikToku po jego premierze w marcu, a w pierwszym tygodniu z półek zniknęło 5000 butelek. I weź to, sprzedaż potroiła się w następnym tygodniu.

Ale czy jest to warte tego szumu? Cóż, z pewnością jest wyjątkowe jako mieszanka wina różowego (czerwone winogrona) i wina pomarańczowego (białe winogrona). Jest wytrawne w dobrym stylu, z aromatami moreli, skórki pomarańczowej i wiśni. Czego tu nie kochać?

Wino pomarańczowe Tbilvino Qvevris, Gruzja, 10 funtów, Ocado

Wino pomarańczowe Tbilvino Qvevris leży na półkach od jakiegoś czasu (Zdjęcie: Rob Buckhaven)

Firma M&S sprzedaje to wino za osły, ale nie dosłownie, co pokazuje, że wyprzedza konkurencję.

Odbywa się to w starożytnym stylu winifikacji tłoczonych białych winogron w doniczkach z terakoty, zakopanych pod ziemią. Powstałe wino o jasnobursztynowym kolorze ma kremowy nos krówki, pomarańczy, przypraw i białej czekolady oraz bogate podniebienie skórki moreli, gruszek i migdałów.

Winzer Krems „Orange” Grüner Veltliner, Austria, 11,99 GBP (9,99 GBP mieszanka 6) Majestic

Winzer Krems „Orange” Grüner Veltliner – jesteśmy fanami (Zdjęcie: Rob Buckhaven)

Ten ma kolor bryłki bursztynu z pierwszego filmu o Parku Jurajskim, bez komara w środku.

Aby to zrobić, pozostawiają skórki białych winogron Grüner Veltliner w soku na 18 dni, gdzie zbiera on przyprawy, konsystencję i mnóstwo smaku. Mówię o pestkach moreli, białym pieprzu i owocu jackfruit, z delikatnymi taninami i nutą drzewa sandałowego na finiszu. Jestem wielkim fanem tego wina.

Recas Orange Wine Cellars, Rumunia, 12,50 £, Fenwick

Recas Pomarańczowe piwnice na wino pochodzi z Rumunii (Zdjęcie: Rob Buckhaven)

Rumunia to jedna z najnowszych pogranicza winiarstwa, choć wytwarzana jest od tysięcy lat. Prawdę mówiąc, prawdopodobnie mam wrażenie, że mniej więcej tyle samo czasu gadam o Cramele Recas, producencie tego pomarańczowego wina.

To jasnopomarańczowa, bardziej przypalona słoma, z pigwą, kremowym jabłkiem i teksturą przypominającą przesuwanie językiem po glinianym garnku, w dobrym tego słowa znaczeniu.

Nowa teoria białych kłamstw, Republika Południowej Afryki, 23 GBP, Zoom firmy Ocado

Nowa teoria Białe kłamstwa jest trochę droższy – ale warto (Zdjęcie: Rob Buckhaven)

Zapnij pasy, aby uzyskać wyraźny postęp w jakości i cenie. Wytwarzany z winogron Pinot Gris (Pinot Grigio) w regionie Swartland w Republice Południowej Afryki, gdzie sok przebywa na skórkach przez 4 dni.

Rezultatem jest wino o głębokim bursztynie z nutami zepsutych jabłek, umytej skórki sera oraz świeżym i złożonym podniebieniem skórki czerwonego jabłka i skrystalizowanego imbiru. Moje ulubione z ośmiu win.

Denbies Orange Solaris 2022, Surrey, Anglia, 24,50 GBP, Denbies.com

To wino jest innowacyjne (Zdjęcie: Denbies)

Denbies, jedna z oryginalnych komercyjnych winnic w Wielkiej Brytanii, stawia obecnie na innowacje, co doskonale widać w tym pomarańczowym winie.

Winiarz, wytwarzany z winogron Solaris, zdał sobie sprawę, że oddzielenie soku od skórki zmniejsza o połowę jego profil smakowy, dlatego trzymał je razem przez siedem tygodni.

Dzięki Bogu, że to zrobił, to wszystko pieczone jabłko, morela i krwista pomarańcza oraz perfekcja z boczkiem wieprzowym.

WIĘCEJ : Najlepsze rzeczy do zrobienia w Londynie w ten weekend

WIĘCEJ : Te produkty wywołują u nas największy odruch – oto dlaczego przyprawiają nas o dreszcze

WIĘCEJ : Jeśli jesteś wielkim fanem soku pomarańczowego, mamy złe wieści





Source link