Home Świat 5 przepisów na kremowe zupy, które Cię rozgrzeją

5 przepisów na kremowe zupy, które Cię rozgrzeją

13
0


Dowiedz się, jak przygotować pyszne dania, które zaspokoją Twoje kubki smakowe i uchronią przed przeziębieniem

Jeśli szukasz komfortu i ciepła w chłodne dni, nie ma nic lepszego niż dobra kremowa zupa. To dlatego, że te przepisy nie tylko rozgrzewają ciało, ale są również prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Poniżej wybraliśmy 5 pysznych przepisów, które możesz wypróbować w domu i rozgrzać się w tym sezonie zimowym. Sprawdź je!




Zupa kukurydziana

Zdjęcie: nblx | Shutterstock / Portal EdiCase

Kremowa zupa kukurydziana

Składniki

  • 500 ml bulion z kurczaka
  • 1 cebula obrana i posiekana
  • 500 ml odtłuszczonego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/5 szklanki zielonej kukurydzy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 odcedzone żółtka
  • Sól i posiekana pietruszka do smaku

Tryb przygotowania

Do blendera dodaj połowę kukurydzy i bulion z kurczaka. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. W rondlu dodaj masło i rozpuść na średnim ogniu. Dodaj cebulę i zrumień. Dodaj mieszankę zmiksowaną w blenderze, skrobię kukurydzianą, mleko, żółtka jaj i pozostałą kukurydzę. Miksuj na średnim ogniu, aż uzyskasz kremową zupę. Wyłącz ogień, dopraw solą i posyp pietruszką. Podawaj natychmiast.

Zupa ziemniaczano-marchwiowa

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 400 gramów Ziemniak obrane i posiekane
  • 300 g obranej i pokrojonej w kostkę marchwi
  • 1 l bulionu z roślin strączkowych
  • 200 g śmietany
  • Sól, mielony czarny pieprz i posiekana pietruszka do smaku

Tryb przygotowania

W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i zrumień. Dodaj ziemniaki i marchewki i smaż przez 5 minut. Dodaj bulion warzywny i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wyłącz ogień, poczekaj, aż zupa ostygnie i przelej ją do blendera. Miksuj, aż uzyskasz gładką śmietanę i włóż z powrotem do garnka. Dodaj śmietanę i ponownie podgrzej na średnim ogniu. Dopraw solą i czarnym pieprzem i wyłącz ogień. Posyp pietruszką i podawaj natychmiast.

Zupa pomidorowa z kurczakiem

składnikiS

  • 1 cebula obrana i posiekana
  • 4 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 300 g pokrojonych w kostkę i pozbawionych pestek pomidorów
  • 395 gramów zielona kukurydza
  • 395 g groszku
  • 500 g piersi kurczaka, ugotowanej, bez kości i pokrojonej w paski
  • 100 g pokrojonego i podsmażonego boczku
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • Sól, mielony biały pieprz i kminek do smaku

Tryb przygotowania

W blenderze umieść cebulę, pomidora, czosnek i bulion z kurczaka i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do rondla, dodaj kukurydzę, groszek, śmietanę, pokrojonego w paski kurczaka i boczek. Gotuj na średnim ogniu, aż uzyskasz kremową zupę. Wyłącz ogień, dopraw solą, białym pieprzem i kminem. Podawaj natychmiast.



Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Zdjęcie: etorres | Shutterstock / Portal EdiCase

Zupa brokułowa

Składniki

  • 500 g różyczek brokuła
  • 1 cebula obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 1 1/2 l wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 gramów śmietanka mleczna
  • Sól i mielony czarny pieprz do smaku

Tryb przygotowania

W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i zrumień. Dodaj różyczki brokułów, wodę, sól i czarny pieprz i gotuj przez 20 minut. Wyłącz ogień, odczekaj, aż zupa ostygnie i przelej ją do blendera. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i włóż z powrotem do garnka. Dodaj śmietanę i podgrzej na średnim ogniu. Podawaj natychmiast.

Zupa rzodkiewkowa

Składniki

  • 3 rzodkiewki, oczyszczone i z oddzielonymi liśćmi od łodygi
  • 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
  • 1 cebula obrane i posiekane
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w kostkę
  • Sól i oliwa z oliwek do smaku

Tryb przygotowania

W rondlu umieść połowę rzodkiewki, ziemniaka, czosnku i cebuli i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wyłącz ogień, poczekaj, aż ostygnie i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Wlej mieszankę z powrotem do rondla, skrop oliwą z oliwek i gotuj na średnim ogniu. Dodaj pozostałą rzodkiewkę i marchewkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj liście rzodkiewki i dopraw solą. Wyłącz ogień i podawaj natychmiast.



Source link