Dowiedz się, jak przygotować pyszne dania, które zaspokoją Twoje kubki smakowe i uchronią przed przeziębieniem
Jeśli szukasz komfortu i ciepła w chłodne dni, nie ma nic lepszego niż dobra kremowa zupa. To dlatego, że te przepisy nie tylko rozgrzewają ciało, ale są również prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Poniżej wybraliśmy 5 pysznych przepisów, które możesz wypróbować w domu i rozgrzać się w tym sezonie zimowym. Sprawdź je!
Kremowa zupa kukurydziana
Składniki
- 500 ml bulion z kurczaka
- 1 cebula obrana i posiekana
- 500 ml odtłuszczonego mleka
- 2 łyżki masła
- 1/5 szklanki zielonej kukurydzy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 odcedzone żółtka
- Sól i posiekana pietruszka do smaku
Tryb przygotowania
Do blendera dodaj połowę kukurydzy i bulion z kurczaka. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. W rondlu dodaj masło i rozpuść na średnim ogniu. Dodaj cebulę i zrumień. Dodaj mieszankę zmiksowaną w blenderze, skrobię kukurydzianą, mleko, żółtka jaj i pozostałą kukurydzę. Miksuj na średnim ogniu, aż uzyskasz kremową zupę. Wyłącz ogień, dopraw solą i posyp pietruszką. Podawaj natychmiast.
Zupa ziemniaczano-marchwiowa
Składniki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
- 400 gramów Ziemniak obrane i posiekane
- 300 g obranej i pokrojonej w kostkę marchwi
- 1 l bulionu z roślin strączkowych
- 200 g śmietany
- Sól, mielony czarny pieprz i posiekana pietruszka do smaku
Tryb przygotowania
W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i zrumień. Dodaj ziemniaki i marchewki i smaż przez 5 minut. Dodaj bulion warzywny i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wyłącz ogień, poczekaj, aż zupa ostygnie i przelej ją do blendera. Miksuj, aż uzyskasz gładką śmietanę i włóż z powrotem do garnka. Dodaj śmietanę i ponownie podgrzej na średnim ogniu. Dopraw solą i czarnym pieprzem i wyłącz ogień. Posyp pietruszką i podawaj natychmiast.
Zupa pomidorowa z kurczakiem
składnikiS
- 1 cebula obrana i posiekana
- 4 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
- 300 g pokrojonych w kostkę i pozbawionych pestek pomidorów
- 395 gramów zielona kukurydza
- 395 g groszku
- 500 g piersi kurczaka, ugotowanej, bez kości i pokrojonej w paski
- 100 g pokrojonego i podsmażonego boczku
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- Sól, mielony biały pieprz i kminek do smaku
Tryb przygotowania
W blenderze umieść cebulę, pomidora, czosnek i bulion z kurczaka i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż do rondla, dodaj kukurydzę, groszek, śmietanę, pokrojonego w paski kurczaka i boczek. Gotuj na średnim ogniu, aż uzyskasz kremową zupę. Wyłącz ogień, dopraw solą, białym pieprzem i kminem. Podawaj natychmiast.
Zupa brokułowa
Składniki
- 500 g różyczek brokuła
- 1 cebula obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
- 1 1/2 l wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 gramów śmietanka mleczna
- Sól i mielony czarny pieprz do smaku
Tryb przygotowania
W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i zrumień. Dodaj różyczki brokułów, wodę, sól i czarny pieprz i gotuj przez 20 minut. Wyłącz ogień, odczekaj, aż zupa ostygnie i przelej ją do blendera. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i włóż z powrotem do garnka. Dodaj śmietanę i podgrzej na średnim ogniu. Podawaj natychmiast.
Zupa rzodkiewkowa
Składniki
- 3 rzodkiewki, oczyszczone i z oddzielonymi liśćmi od łodygi
- 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
- 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
- 1 cebula obrane i posiekane
- 1 marchewka obrana i pokrojona w kostkę
- Sól i oliwa z oliwek do smaku
Tryb przygotowania
W rondlu umieść połowę rzodkiewki, ziemniaka, czosnku i cebuli i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wyłącz ogień, poczekaj, aż ostygnie i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Wlej mieszankę z powrotem do rondla, skrop oliwą z oliwek i gotuj na średnim ogniu. Dodaj pozostałą rzodkiewkę i marchewkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj liście rzodkiewki i dopraw solą. Wyłącz ogień i podawaj natychmiast.