Home Świat Jakie są najlepsze lody czekoladowe na rynku? Zobacz ślepy test

Jakie są najlepsze lody czekoladowe na rynku? Zobacz ślepy test

11
0


Niezależnie od tego, czy to z powodu klimatu tropikalnego, czy zamiłowania do deserów, faktem jest, że Brazylijczycy są pasjonatami lodów. Według badania przeprowadzonego w 2023 r. przez ABIS (Brazylijskie Stowarzyszenie Przemysłu i Sektora Lodów) w Brazylii rocznie produkuje się około 1,08 miliarda litrów.

Według organizacji, spożycie lodów na osobę, lodów luzem i lodów miękkich (tych o miękkiej konsystencji, które są wyjmowane z maszyny w danym momencie) wynosi pięć litrów rocznie. A zgadnijcie, jaki jest ulubiony smak lodów Brazylijczyków? Czekoladowy, a następnie lody waniliowe i lody truskawkowe.




Ekspert od lodów Francisco Sant’Ana, prowadzący Escola Sorvete w stolicy São Paulo

Zdjęcie: Taba Benedicto/ Estadão / Estadão

W witrynach lodziarni i na półkach supermarketów nie brakuje lodów czekoladowych. Istnieją jednak różnice między tymi, które są produkowane ręcznie, a tymi, które są produkowane przemysłowo. Zaczynając od wyboru surowców, który robi całą różnicę w produkcie końcowym. „Chociaż niektórzy producenci używają czekolady, większość branży używa tylko kakao w proszku” — mówi ekspert od lodów Francisco Sant’Ana, który prowadzi Escola Sorvete w stolicy São Paulo.

Innym aspektem, który Sant’Ana podkreśla, jest wybór tłuszczu. Podczas gdy świeża śmietana zapewnia przyjemny mleczny smak, niektóre tłuszcze roślinne, takie jak na przykład olej palmowy, mogą pozostawiać tłuste uczucie w ustach. „To ostatecznie wpływa zarówno na napowietrzenie lodów, jak i na ich smak” — dodaje właściciel Escola Sorvete.

Dlatego wybierając lody czekoladowe w supermarkecie, warto sprawdzić listę składników na etykiecie, a także stosunek wagi do objętości. „Powietrze jest jednym ze składników odpowiedzialnych za konsystencję lodów, ale w nadmiarze może wskazywać na obecność zbyt dużej ilości cukru i innych sztucznych składników” – wyjaśnia cukiernik i konsultant Caio Corrêa.

Ponieważ Narodowy Dzień Lodów obchodzony jest w przyszły poniedziałek (23), Paladar testował marki lodów czekoladowych. A aby dowiedzieć się, która opcja jest najlepsza do sprzedaży w supermarketach, Paladar zebrał zespół ekspertów w Lanchonete da Cidade, aby w ciemno spróbować dziesięciu marek. W skład jury wchodzili cukiernik i właściciel lodziarni Lumi Creamy, Fabricio Luminato, kierownik ds. marki i doświadczeń w Lanchonete da Cidade, Rafael Rigotto, szefowa kuchni czekolady Renata Arassiro, ekspertka od lodów i właścicielka Escola Sorvete, Francisco Sant’Ana oraz cukiernik i konsultant, Caio Corrêa.



Jury (od lewej do prawej): cukiernik Fabricio Luminato z Lumy Creamy, menadżer marki i doświadczenia w Lanchonete da Cidade Rafael Rigotto, czekoladnik Renata Arassiro, ekspert od lodów Francisco Sant'Ana z Escola Sorvete oraz cukiernik i konsultant Caio Corrêa

Jury (od lewej do prawej): cukiernik Fabricio Luminato z Lumy Creamy, menadżer marki i doświadczenia w Lanchonete da Cidade Rafael Rigotto, czekoladnik Renata Arassiro, ekspert od lodów Francisco Sant’Ana z Escola Sorvete oraz cukiernik i konsultant Caio Corrêa

Zdjęcie: Taba Benedicto/ Estadão / Estadão

Jak wykonano test?

We wszystkich testach przeprowadzanych przez Paladar zespół bada marki dostępne na rynku. W dniach poprzedzających test próbki są kupowane* od dużych sieci supermarketów w stolicy São Paulo. W przypadku produktów rzemieślniczych są one kupowane anonimowo w sklepach internetowych marek. Innymi słowy, w obu przypadkach marki nie są świadome, że ich produkty zostaną poddane ślepej degustacji. Paladar Tested to inicjatywa w 100% redakcyjna. Ponadto jury nie wie, które marki są częścią selekcji przed wynikami oceny.

Próbki lodów czekoladowych oceniano na podstawie czterech kryteriów: wyglądu, konsystencji, aromatu i smaku. Oprócz aromatu i smaku czekolady, sędziowie przyjrzeli się próbkom pod kątem takich aspektów, jak kolor, kremowość, ilość tłuszczu w ustach i słodycz. Najlepsze lody czekoladowe w degustacji w ciemno pochodziły od marki Artisano z São Paulo, która specjalizuje się w lodach wytwarzanych przy użyciu włoskich technik. Jedwabista konsystencja i intensywny smak czekolady to niektóre z cech produktu, które sędziowie podkreślili podczas degustacji. Poniżej sprawdź ocenę** lodów czekoladowych.



Zwycięzcą ślepego testu smakowego okazały się lody czekoladowe firmy Artisano

Zwycięzcą ślepego testu smakowego okazały się lody czekoladowe firmy Artisano

Zdjęcie: Taba Benedicto/ Estadão / Estadão

Najlepsze lody czekoladowe

  1. Rzemieślnik

  2. Sklep z zimnymi lodami

  3. Św. Marche

* wartości poniżej wymienionych produktów są aktualne na dzień 21 sierpnia 2024 r.

Rzemieślnik

Zwycięzcą ślepego testu smakowego okazały się lody czekoladowe marki São Paulo. Wykonane z mleka typu A, świeżej śmietanki, cukru organicznego, kakao w proszku i czekolady 70% i 54% kakao, lody tej marki mają intensywny kolor i kremową konsystencję, a także przyjemny aromat kakao. W ustach mają mleczne nuty, intensywny smak czekolady i odpowiednią ilość słodyczy (75 R$, 500 ml, w Casa Santa Luzia).

Mleczny pocałunek

Sieć lodów ma linię o nazwie Casa, która jest sprzedawana w supermarketach. Lody czekoladowe tej marki są robione z belgijskiej czekolady, a także składników takich jak pełne mleko, śmietana, proszek baobab, emulgatory i stabilizatory. Lody o intensywnym kolorze mają piaszczystą konsystencję i subtelny czekoladowy aromat. Oprócz tego, że mają mało czekoladowego smaku, lody pozostawiają tłusty osad w ustach (46 R$, 500 ml, w Casa Santa Luzia).

Mój Boże lody

Półsłodkie belgijskie lody czekoladowe marki São Paulo zawierają takie składniki jak organiczny cukier, świeża śmietana i holenderskie kakao w proszku. Mają piaszczystą konsystencję i jaśniejszy kolor, a także sztuczny aromat. Lody mają odrobinę słodyczy, a smak czekolady mógłby być bardziej obecny (39,99 R$, 500 ml, w St. Marche).

Sklep z zimnymi lodami

Lody czekoladowe produkowane przez markę z Kurytyby (PR) zdobyły drugie miejsce w ślepej degustacji. Wykonane ze składników takich jak kakao w proszku, olej słonecznikowy, 70% czekolady i niezwykły orzech nerkowca (który nie został zidentyfikowany w ślepej próbie), mają kremową konsystencję i przyjemny aromat kakao. Z odpowiednią ilością słodyczy są trochę szorstkie w ustach, ale mają równowagę tłuszczu i smaku czekoladowego (45,90 R$, 500 ml, w Mambo).

Häagen-Dazs

Wykonane z kremu, belgijskiej czekolady, żółtek jaj, kakao w proszku i aromatu waniliowego, czekoladowe lody północnoamerykańskiej marki są przeplatane kawałkami czekolady. Mają piaszczystą konsystencję, subtelny aromat, a w ustach wyróżniają się słodycz i tłuszcz (61,90 R$, 500 ml, w Pão de Açúcar).

Żołądek

Chicabon, klasyczny czekoladowy lizak marki, ma teraz kremową wersję. Kakao w proszku i pasta kakaowa to niektóre ze składników formuły, a także ekstrakt słodowy, tłuszcz roślinny, serwatka, emulgatory i aromaty. Z aromatem słodowym kremowe lody mają nuty wanilii. Z intensywną słodyczą są kremowe w ustach, ale brakuje im smaku czekolady (35,90 R$, 800 ml, w Pão de Açúcar).

Lakta

Zainspirowane Diamante Negro, jedną z czekoladek w portfolio marki, lody zawierają w swoim składzie takie składniki jak tłuszcz roślinny, mleko skondensowane i kakao. Najważniejszym elementem jest ich wygląd, z dwoma kolorami – jeden jaśniejszy i jeden ciemniejszy. Jednak z subtelnym aromatem kakao lody są zbyt słodkie i brakuje im smaku czekolady (36,90 R$, 1 l, w Pão de Açúcar).

Chwile Mambo

Produkowane przez firmę Easyice z Minas Gerais, lody własnej marki supermarketu są wytwarzane z kakao w proszku, tłuszczu roślinnego palmowego, mleka i serwatki w proszku, a także emulgatorów i stabilizatorów. Przy napowietrzonej konsystencji i umiarkowanej słodyczy lody mogłyby mieć bardziej czekoladowy smak. I pozostawiają tłusty osad w ustach (23,90 R$, 1,5 l, w Mambo).

Tulić

Czekoladowe lody tej marki mają nową formułę i są teraz „bardziej kremowe”, zgodnie z informacjami na opakowaniu. Kakao w proszku, tłuszcz roślinny, mleko i serwatka w proszku, emulgatory i aromaty to niektóre ze składników lodów, które mają bladą barwę i elastyczną konsystencję. Z subtelnym czekoladowym aromatem i smakiem, mają nutę cukru i resztkowy tłuszcz w ustach (24,99 R$, 1,5 l, w St. Marche).

Św. Marche

Własna marka belgijskich lodów czekoladowych supermarketu zdobyła brązowy medal w ślepym teście smaku. Produkowane przez firmę DaOca z Sertãozinho (SP), lody z kakao w proszku, pełnego i odtłuszczonego mleka w proszku oraz stabilizatorów, mają intensywny kolor i jedwabistą konsystencję. W ustach mają odpowiednią ilość słodyczy i smak kakao, który mógłby być bardziej obecny (39,90 R$, 490 ml, w St. Marche).

** oceny poniżej są kompilacją komentarzy sędziów w trakcie konkursu.



Source link