Home Technologia FDA wycofuje dodatki spożywcze z napojów gazowanych z cytrusami ze względu na...

FDA wycofuje dodatki spożywcze z napojów gazowanych z cytrusami ze względu na zagrożenia dla zdrowia

7
0


Problematyczny składnik niektórych napojów bezalkoholowych jest oficjalnie wycofywany z rynku. Agencja ds. Żywności i Leków cofnęła zezwolenie na stosowanie bromowanego oleju roślinnego (BVO) w żywności, po ostatnich badaniach sugerujących, że może on potencjalnie zaszkodzić zdrowiu tarczycy.

BVO to olej roślinny modyfikowany pierwiastkiem bromem. Był stosowany głównie jako emulgator w napojach bezalkoholowych o smaku cytrusowym, pomagając zapobiegać rozdzielaniu się smaku. Bromowany olej roślinny (BVO) był wcześniej klasyfikowany jako składnik ogólnie uznawany za bezpieczny (GRAS). Jednak od 1970 r. FDA wprowadziła bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące jego stosowania.

Badania na przestrzeni lat znaleziono dowody że związki zawierające brom, takie jak te stosowane jako środki zmniejszające palność, mogą potencjalnie zaburzać hormony produkowane przez tarczycę. Uważa się, że substancje zaburzające gospodarkę hormonalną ogólnie zwiększają ryzyko wielu przewlekłych problemów zdrowotnych i mogą być bardziej niebezpieczne w niektórych okresach życia, w których występują hormony, takich jak dojrzewanie lub ciąża. Zbyt duża ilość bromu może również gromadzić się w organizmie, powodując ostre problemy neurologiczne, takie jak drgawki, i odnotowano pojedyncze raporty sugerując, że może się to zdarzyć w wyniku picia zbyt dużej ilości napojów gazowanych.

W 2013 roku zwiększona kontrola publiczna Nadmiar bromu i BVO skłonił PepsiCo do usunięcia go z linii produktów Gatorade, zastępując go innym emulgatorem zatwierdzonym przez GRAS. Po tej decyzji FDA rozpoczęła ponowną ocenę dostępnych danych i przeprowadziła własne dochodzenie w sprawie BVO we współpracy z Division of Translational Toxicology of the National Institute of Environmental Health Sciences.

Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła decyzję we wtorek, chociaż najpierw zaproponowany zmiana w listopadzie ubiegłego roku. Ich najnowsze badania wykazały, że doustna ekspozycja na OBV może rzeczywiście zwiększyć poziom bromu w tkankach ciała, a OBV w wystarczająco dużych dawkach może negatywnie wpływać zdrowie tarczycy u szczurów. Chociaż może być potrzebna duża ilość BVO, aby zaszkodzić tarczycy u szczurów, te dawki są bliższe ilości, jaką ludzie mogliby otrzymać w prawdziwym świecie, niż wcześniej sądzono, zgodnie z FDA.

„Na podstawie tych danych i pozostałych nierozwiązanych problemów dotyczących bezpieczeństwa, FDA nie może już wnioskować, że stosowanie BVO w żywności jest bezpieczne” – oświadczyła agencja w listopadzie.

Uchylenie BVO w żywności oficjalnie nastąpi w przyszłym miesiącu. Wiele firm produkujących napoje bezalkoholowe już usunęło BVO ze swoich napojów cytrusowych, w tym Coca-Cola, a BVO zostało zakazane jako dodatek do żywności w innych krajach. Jednak nadal istnieją marki, które polegają na BVO w USA, takie jak kropla słońca, wyprodukowany przez Keurig Dr Pepper.